• image
  • image
  • image

Schelde

Vorige week, tijdens het eerste lenteoffensief, heb ik deze foto van de Schelde genomen in de buurt van Destelbergen met aan de overkant de Gentbrugse meersen. Dit gebied is één van de vier groenpolen van Gent.

De Schelde is 355 km lang, ontspringt op het plateau van Saint-Quentin in het noorden van Frankrijk, stroomt door Henegouwen en Vlaanderen en via Gent en Antwerpen naar de Noordzee. Men onderscheid drie delen, de Bovenschelde (van bron tot Gent), de Zeeschelde (van Gent tot Antwerpen) en de Westerschelde (van Antwerpen tot de monding in de Noordzee).

Ongeveer 30 000 jaar geleden (tijdens de IJstijd) liep de Schelde via Gent rechtstreeks naar de Noordzee. Op dat moment was de Noordzee een droge vallei. Het ijs trok zich terug 15 000 jaar geleden en er ontstond een zandrug van Brugge via Gent richting het Waasland. Tengevolge van de zandrug kregen enkele rivieren een andere loop zoals de Rupel die nu via Antwerpen naar zee liep. Op een gegeven moment moest ook de Schelde via Antwerpen zijn weg zoeken naar zee. Zo een 5000 jaar geleden toen de zeespiegel begon te stijgen werd er een bres geslagen tussen de Schelde en de zee en zo is de Oosterschelde ontstaan. In de tiende eeuw ontstond er een tweede geul naar zee, de Westerschelde.

De Schelde is een belangrijke rivier voor vele vogels, tienduizenden eenden overwinteren op de Schelde. Bij laag tij komt er een overvloed aan voedsel vrij in het slik. Niet alleen het getij maar de gradiënt van zout naar zoet maakt de Schelde uniek. Vele zoutwatervissen verplaatsen zicht stroomopwaarts om zich in het brakke of zoete water voort te planten, omgekeerd zijn er ook enkele zoetwatervissen die zich voortplanten in het zoute water.

Naar aanleiding van de storm in januari 1976 met vele overstromingen als gevolg, werd het Sigmaplan opgesteld.

In het kader van het Sigmaplan heeft Waterwegen en Zeekanaal een plan om te Heusden een sluis te bouwen en het bovenste slib te ruimen tussen Heusden en Gentbrugge. Dit plan is zeer omstreden vanwege de zeer hoge kostprijs van 13,5 miljoen euro en vanwege het verlies aan natuur. Dit plan moet de omgeving beschermen tegen eventuele overstromingen, zal pleziervaart mogelijk maken en zal de knijten ( muggen ) doen verdwijnen.

Op 9 februari heeft Natuurpunt Gent, Natuurpunt Damvallei en de Werkgroep Gentbrugse meersen een schelde dag georganiseerd om de mensen te sensibiliseren en te informeren. Meer dan 1000 bezoekers waren toen aanwezig. Natuurpunt vraagt bijkomend onderzoek en gaat voor een meer natuurvriendelijke oplossing.

Het zou zeer spijtig zijn mocht dit uniek biotoop, een zoetwatergetijdengebied, verdwijnen hier in Gent.

Als bewoner van de Westerschelde polders kan ik zeggen dat het zeer aangenaam vertoeven was langs de boorden van de Schelde te Gent.

lg scheldedestelbergenDSC 1336

 

lg scheldepanoramasfeer

Reacties   

 
0 #2 Rita Bonte 23-08-2013 01:21
Wat maak jij toch prachtige foto's Ludo !
Citeer
 
 
0 #1 steven 13-03-2013 10:41
prachtige foto's Ludo!
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen