• image
  • image
  • image

Bruine kiekendief

Naar aanleiding van de afname van de Bruine kiekendief is INBO ( Instituut voor Natuur - en Bosonderzoek ) een onderzoek gestart in de lente van 2011. De populatie in Vlaanderen is gezakt van 160 broedparen naar 70 paartjes.

De polders in het Meetjesland zijn een ideaal broedgebied voor de Bruine kiekendief, maar ook hier is de populatie erg achteruit gegaan. De kiekendief is een zeer handige vlieger, dikwijls kan je ze zien zweven juist boven de velden op zoek naar prooi. Het wijfje is een stuk groter dan het mannetje.

Het onderzoek bestaat uit het ringen, door een erkend ringer van het KBIN ( Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen ) en het aanbrengen van kleurmerken ( wingtags ) van de jonge vogels, observeren van het gedrag en recentelijk zijn er ook enkele vogels voorzien van een zender. De bedoeling is om te weten te komen welke gebieden ze precies verkiezen om te broeden, wat het broedsucces is en welke de verspreiding is van de jonge vogels. De jonge vogels zijn dankzij de kleurmerken ( die bestaan uit een unieke code ) gemakkelijk te observeren en te herkennen. De gezenderde vogels geven een schat aan informatie over waar de vogels vooral gaan jagen.

De kiekendief broedt meestal in grote rietkragen maar de laatste jaren is er een tendens dat ze vanaf de maand mei dikwijls uitwijken naar graan - en maaigrasakkers. Begin mei zag ik een vrouwtje landen in een maaigrasveld in de Beoosteredepolder. Een koppeltje had een nest in het grasveld.  De landbouwer was bereid om een vlak van 10 meter op 10 meter rond het nest niet te maaien. Hiervoor kreeg de landbouwer een vergoeding van het Regionaal Landschap Meetjesland. Dankzij de samenwerking tussen de  landbouwer, het Regionaal Landschap Meetjesland en de vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Noordoost-Vlaanderen is het broedsel succesvol verlopen.

Mannetje van de Bruine kiekendief

lg bruinekiek DSC1805

Maaien van het gras omheen de nestplaats.

lg maaienDSC 7822

Een omheining werd geplaatst rond grasveld in de omgeving van het nest om eventuele predators te ontmoedigen.

lg afsluitingDSC 7861

Het keren van het hooi.

lg kerekmaaiselDSC 7884Het ringen van de jonge kiekendief.

lg ringenkiekendiefDSC 7131

Het aanbrengen van kleurmerken of wingtags.

lg kleurmerkenopdevleugelsDSC 7175

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen