• image
  • image
  • image

Sentse Globetrotters

Sedert vorig jaar vliegen twee bijzondere kiekendieven boven de velden van Sint-Laureins. Zoals ik reeds bericht heb in een vorig blogartikel is het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek ( INBO ) bezig met een onderzoek op de bruine kiekendief naar aanleiding van de afname van de populatie.
In functie van het onderzoek worden de kiekendieven niet alleen geringd ( door een erkend ringer van het KBIN) en voorzien van wintags maar probeert men ook volwassen kiekendieven van een zender te voorzien. Dit is niet eenvoudig maar vorig jaar zijn de onderzoekers erin geslaagd om drie kiekendieven te voorzien van een zender, twee mannetjes en één vrouwtje. Ze hebben alle drie een naam gekregen; Jozef, Peter en Mia. Via een systeem van ontvangers krijgt men dagelijks de gps coördinaten van de vogels te zien tijdens de broedperiode. Wanneer de kiekendieven vertrekken naar het zuiden worden de gps coördinaten opgeslagen in de zender, en van zodra er terug contact is met een ontvanger worden alle opgeslagen coördinaten terug geupload op een computer.
Voorbije lente keken de onderzoekers met spanning uit naar de terugkomst van Peter, Jozef en Mia. De mannetjes hebben de gewoonte om terug te keren naar dezelfde broedgebieden, de vrouwtjes daarentegen zijn minder honkvast. De mannetjes zijn veel actiever vanaf de aankomst en verschaffen dus veel meer gps gegevens, het wijfje broedt eerst een maand lang ( en blijft dus ter plaatse) en wordt pas actief als de jongen wat ouder zijn. Voor het onderzoek is het bijgevolg veel interessanter om mannetjes te voorzien van een zender.

Het was een grote opluchting toen de onderzoekers op 3 april terug contact kregen met Peter. Alle gegevens van de laatste 5 maanden konden nu opgeslagen worden. Begin oktober is Peter vertrokken naar het zuiden. Via de oostkust van Spanje is hij naar Afrika gevlogen. Hij heeft de winter doorgebracht in Senegal in de delta van de Saloum rivier. Voor de terugreis heeft hij een andere route genomen, via de straat van Gibraltar rechtdoor richting het noorden.
Jozef was deze lente terug op 13 april. Hij heeft voor de heen - en terugreis ongeveer dezelfde route genomen boven Frankrijk en Spanje en via Gibraltar naar Afrika. Jozef heeft de winter doorgebracht in het westen van Mali dichtbij de grens van Mauretanië. Meestal leggen de kiekendieven enkele honderden kilometers per dag af tijdens de trek. Bijzonder was wel dat Jozef tijdens de terugtrek een dag heeft gehad van 850 km.

Hopelijk hebben Jozef en Peter een succesvol broedsel om dan terug ergens eind september, begin oktober te vertrekken naar het zuiden. Van Mia is er geen spoor.

De foto's zijn genomen in de lente, na aankomst in de broedgebieden zijn de kiekendieven druk in de weer met balts en het bouwen van hun nest. Dunne twijgen en rietstengels zijn hun geliefkoosde bouwmaterialen. Het mannetje op de foto is niet Peter of Jozef. De vogel is gefotografeerd aan de Sint-Kruiskreek in Zeeuws-Vlaanderen.

Als je meer wil te weten komen over kiekendieven of roofvogels in het algemeen, bezoek dan de site van Werkgroep Roofvogels Zeeland:  http://www.roofvogelszeeland.nl/

 

Het mannetje van de bruine kiekendief verzamelt zijn nestmateriaal.

lg bruinekiekDSC 4958

 

lg briunekiekDSC 4959

 

lg bruinekiekDSC 4966

 

Een kaartje met de trekroutes van Peter en Jozef. De rode route is die van Peter en de bruine van Jozef.

10419808 449537405190771 1413182903 n

 

Reacties   

 
0 #2 Simonne 13-08-2014 09:17
Mooie "landing" vastgelegd van de kiekendief ! Prima werk.
Citeer
 
 
+1 #1 Wim Acke 03-08-2014 08:26
Fascinerende dieren! Knappe foto's Ludo! :-)
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen