• image
  • image
  • image

Vleeseters in het Drongengoed.

Vanaf deze lente was ik regelmatig in het Drongengoed om op regelmatige tijdstippen een mals stukje vlees te leggen voor enkele vleesetende vogels.

Het Drongengoedbos is met zijn 750 ha. het grootste bos van Oost-Vlaanderen en ligt op het grondgebied Knesselare en Maldegem. De twee belangrijkste  beheerders zijn het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt. Het bos is zeer gevarieerd mede dankzij de werken die  de laatste jaren in het gebied hebben plaats gevonden. Het bos bestaat uit bestanden met beuk en eik alsook naaldhout maar ook open stukken met heide en vele andere zeldzame planten. 

In april vond ik een prachtige gevallen beukenstam in het bos die reeds ingenomen was door vele verschillende soorten mossen en varens. Het is altijd een uitdaging om dieren in hun natuurlijke omgeving te fotograferen en deze gevallen boomstam was een ideaal decor. 

In april heb ik hier een onopvallend hutje geplaatst en ook een wildcamera. De wildcamera registreert elke beweging. Op die manier kan ik alles observeren zonder aanwezig te zijn. Ik krijg info over welke soorten dieren op bezoek komen, op welk tijdstip ze komen en hoe frequent. 

Algauw was de buizerd een vaste klant. Na enkele dagen nam ik plaats in de hut en na 2 uur wachten kon ik de buizerd duidelijk horen. Vanuit de hut kon ik niks zien van de omgeving enkel door mijn 200 - 400 mm telezoom kon ik observeren. Even is de buizerd geland op de boomstam maar was vlug weer weg. De vogel voelde als het ware mijn aanwezigheid nochthans zat ik roerloos in de hut te wachten. Enkele weken terug in augustus heb ik terug plaats genomen in de hut. Ik had een bewolkte zomerdag uitgekozen omdat in bewolkte omstandigheden de contrasten minimaal zijn waardoor er een prachtige sfeer aanwezig is in het bos. Na drie uur wachten was de buizerd in de buurt. Ik kon hem terug duidelijk horen roepen en niet lang daarna zat de vogel op de boomstam. De buizerd was blijkbaar op zijn gemak want hij begon direct van het vlees te eten. Met mijn telezoom kon ik nu verschillende composities maken van de vogel in dit prachtige decor.

In de loop van de zomer heb ik ook verschillende keren 's avonds en s'nachts in de hut gezeten. Met een Led verlichting heb ik de plaats opgelicht zodat ik silhouetten kon zien en ook kon scherpstellen. Op de eerste avond klokslag 22.15u hoorde ik een doffe plof en aan het silhouet te zien was het een bosuil die geland was. Ook de uil was blijkbaar verlekkerd op het vlees. Ik heb de uil gefotografeerd met 4 flitsen. Twee flitsen om de uil op te lichten en twee flitsen om de varen te verlichten. De nachtvlinder die toevallig kwam voorbijgevlogen was de kers op de taart.

Buizerd 

lg buizerdDSC 9602

Bosuil

lg bosuil2DSC 0962

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen