• image
  • image
  • image

Hermelijn

 

Met enige fierheid kan ik meedelen dat ik met enkele foto's van de hermelijn laureaat ben op de natuurfotowedstrijd van Montier-En-Der in de categorie "sequence naturelle". Ik heb de tweede plaats behaald met de foto's op deze prestigieuze natuurfotowedstrijd.

In de lente van 2013 had ik het geluk een hermelijn te kunnen fotograferen na een tip van de boswachter in het Provinciaal domein "Het Leen" te Eeklo.

Via een gat in de buitenmuur van de woning drong de hermelijn in het huis om in de isolatieruimte van de zolder zijn jongen groot te brengen. Begin maart plaatste ik een wildcamera bij het gat. De wildcamera maakt enkel filmopnames als er beweging is, op die manier kon ik informatie verzamelen over de activiteiten van de hermelijn.

Via opnames met een wildcamera (Bushnell, http://www.tuinadvies.be/shop/zoeken.php?q=bushnell ) kon ik zien dat de hermelijn in maart vooral nachtactief was. Eind maart werd de witte wintervacht geleidelijk vervangen door de kastanjebruine zomervacht. Begin mei kwam de hermelijn bijna dagelijks met een prooi, meestal konijnen. De konijnen waren dikwijls vele malen het gewicht van het hermelijnwijfje, die gemiddeld 200 gram weegt. Ook was de hermelijn nu veel meer als voorheen dagactief. Vanaf 9 mei ben ik beginnen fotograferen, mijn schuilhut stond er reeds sedert maart, op die manier was de hut een deel van het landschap geworden voor de hermelijn. Liggend op de grond bleef ik uren stilliggen in de hoop een glimp van de hermelijn op te vangen. Op zondag 12 mei werd mijn geduld voor het eerst beloond. Omstreeks 13u kwam de hermelijn vliegensvlug aanlopen met een konijn, voor ik het goed en wel besefte was het konijn al verdwenen in het gat. Ik had nu mijn eerst foto's genomen maar geen enkele foto was goed.

In totaal verbleef ik 36 dagen in de hut, waarbij het leegroven van een nest jonge kauwen het hoogtepunt was. De hermelijn was in totaal een uur bezig om de jonge kauwen door het gat te krijgen. Bij het grootste jong heeft het haar bloed, zweet en tranen gekost om het jong naar binnen te krijgen. Met het tweede jong was ze zelfs mijn hut binnengelopen. Het zijn met enkele van die foto's dat ik laureaat ben op de natuurfotowedstrijd.

Met de beste filmfragmenten,van 4 maanden opname, heb ik een filmpje laten monteren van 4 minuten door Brecht Boelens. Hieronder kan je een trailer zien van 20 sec.

 

 

Het was fantastisch om het diertje van op de eerste rij te kunnen observeren. Er kwam veel geduld en doorzetting bij kijken. Van de 36 dagen heb ik zeker tien dagen op de muur zitten staren zonder iets te hebben gezien.

Over deze reportage heb ik ook een tentoonstelling van 10 foto's.

Ook maakt deze reportage deel uit van een presentatie over "Meetjesland natuurlijk".

01  01lg hermelijnDSC 2839 2

 

02 01lg hermelijnDSC 2839 1

 

03lg hermelijnmetkauwDSC 2785

 

04 30lg hermelijnDSC 2973

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen