• image
  • image
  • image

Kiekendieven

Sedert enkele weken zijn ze terug, de bruine kiekendieven. Rond 10 april kwamen de eerste vogels terug in de Meetjeslandse Polders. Zoals in in een vorig blogartikel beschreven, overwinteren ze onder andere in Senegal en Mali. 

Het eerste wat ze doen bij terugkomst is een partner zoeken en een geschikte broedplaats. De kiekendieven zijn half april zeer actief, het mannetje voert spectaculaire baltsvluchten uit, van grote hoogte duikt hij naar beneden waarbij hij regelmatig rond zijn as draait. In deze periode paren ze zeer regelmatig, het wijfje zit ergens aan de rand van het rietveld voortdurend te roepen, tot het mannetje komt aanvliegen om te paren.  

Tussendoor zijn ze druk bezig met de nestbouw, rietstengels en fijne takken die ze in de onmiddellijke omgeving van de broedplaats vinden, worden constant naar de nestplaats gevlogen. Zowel het mannetje als het wijfje bouwt het nest.

Het mannetje komt nu ook regelmatig met prooi om aan zijn wijfje te geven. De voedseloverdracht gebeurt soms tijdens de vlucht waarbij het wijfje even op haar rug draait terwijl het mannetje boven haar vliegt en de prooi laat vallen in de poten van het wijfje. Ook wordt de prooi soms ergens op de grond gelegd.

Wanneer het wijfje haar eerste ei heeft gelegd is er nog weinig beweging in de omgeving van de broedplaats. Zeer vroeg in de ochtend, nog voor zonsopgang, maakt ze soms een korte vlucht om haar vleugels even te strekken. Het wijfje verlaat gedurende de hele broedperiode, die ongeveer een maand duurt, bijna niet meer het nest. Voor voedsel is ze nu afhankelijk van haar mannetje.

Het wijfje op de foto's heeft wingtags of vleugelkleurmerken. Deze wingtags hebben een unieke code en zijn duidelijk genoeg om ze vanop afstand af te lezen. Op die manier kan men onder andere nagaan of de vogels plaatstrouw zijn. Dit kadert in het onderzoeksproject over de bruine kiekendief door het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO).

Het wijfje met de fuchsia wingtags is in 2012 geringd in de Jeronimus Oudland Polder te Watervliet. In 2013 is ze waargenomen op 13 april aan het Leopoldkanaal te Watervliet. Vorig jaar heeft ze gebroed in de Oostpolderkreek te Sint-Jan-In-Eremo, ongeveer 1 km van haar geboorteplaats. Spijtig genoeg was het broedsel mislukt. Nu broedt ze terug niet verder dan 1 km van haar geboorteplaats. Hopelijk zal het broedsel nu wel een succes worden, en kan ik in één van volgende berichten foto's tonen van de jonge kiekendieven. 

Het was een intensieve periode de laatste weken, elke dag een uur voor zonsopgang in de hut, zo vroeg in de ochtend vliegen de kiekendieven nog niet. Na 10 uur viel meestal de activiteit stil en kon ik terug naar huis. 

lg bruinekiekendiefDSC 0569

 

lg kiekendiefDSC 1061

 

lg kiekendiefDSC 1002

 

lg kiekendiefDSC 1057

 

lg kiekendiefDSC 0918 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen