• image
  • image
  • image

Doel

Het voorbije weekend is het boek "Doel, Polderdorp en omgeving" voorgesteld aan het grote publiek op het feest van Katoen Natie. Ook de aangrijpende documentaire van Manu Riche "Oratorium zonder doel" werd voorgesteld. Deze documentaire zal in het najaar te zien zijn op canvas.

In het eerste hoofdstuk krijgen we een voorstelling van de 4 polderdorpen die deel uitmaken van Beveren. Richard Willems is de auteur van dit hoofdstuk alsook van het laatste deel van het boek "een onzeker lot". In dit hoofdstuk krijgen onder andere de mensen van Doel een stem en kan de lezer voelen hoe schrijnend dit verhaal over Doel is. Richard interviewde met een groot inlevingsvermogen de mensen. 

In het tweede hoofdstuk wordt de geschiedenis van Doel beschreven door Carine Goossen en Tim Soens. In dit hoofdstuk "Als een feniks uit het water" wordt een overzicht gegeven van de polders rond Doel, van de Middeleeuwen tot de Eerste Wereldoorlog. Carine Goossens is historica en is archivaris van de gemeente Beveren. Professor Tim Soens is een autoriteit op het gebied van bedijkings- en waterstaatgeschiedenis.

In het derde hoofdstuk schrijft Edmond Ryen het actuele verhaal van Doel sinds de Eerste Wereldoorlog. Als ingenieur chemie was hij getuige van de industrialisatie van Linkeroever.

Gedurende een jaar heb ik regelmatig Doel en de omgeving bezocht om foto's te nemen. Het was steeds een bijzonder gevoel om te vertoeven in het dorp. Het is zo een andere wereld, met zeer grote tegenstellingen. Soms kreeg ik het gevoel alsof het niet echt was, een sprookje, een nachtmerrie ........

Een bewoonster die mij zeker zal bijblijven is Emelienne, met bravoure vertelde ze allerlei verhalen over Doel. De druppel stond ook steeds klaar. 

Als natuurfotograaf heb ik natuurlijk ook veel aandacht besteed aan de natuur. Het zijn meestal natuurcompensatiegebieden vanwege de uitbreiding van de haven waarbij waardevolle landbouwgronden moesten wijken. De natuurgebieden in de haven zijn nu één van de belangrijkste vogelgebieden in België. De Verrebroekse Plassen bieden plaats voor één van de twee lepelaarkolonies in Vlaanderen, nog andere bijzondere broedvogels zijn roerdomp en woudaapje. Tijdens de lente en najaar zijn de natuurgebieden belangrijk voor steltlopers die op doortrek zijn, in de winter zijn het de eenden en ganzen die voor het spektakel zorgen. 

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor deze mooie opdracht en ook dank aan CEO van Katoen Natie, Fernand Huts, om het boek te financieren. 

Het kunstboek is te koop in de handel aan 45 €.

 

 

Waaslandhaven

08lg luchtfotowaaslandhavenDSC 2643-1

 

Slaaptrek van ganzen in de haven.

049lg industrieenganzenDSC 6077

 

Canadese ganzen in de haven.

047lg lllcanadaganshavenDSC 4885-copy

 

Deurganckdok.

120lg deurganckdokkDSC 6889-copy

 

Haven.

040lg paardenschorscheldeDSC 6780

Luchtfoto van Doel.

015lg luchtfotodoelDSC 2792

 

Kerk van Doel.

018lg doelDSC 6595-copy

 

Graffiti in Doel.

019lg doelgraffitiDSC 6793

 

Graffiti

028lg bezoekersdoelDSC 7163

 

Doel.

072xxlg kerkdoelindustrieDSC 6947

 

Vlucht ganzen in Doelpolder.

072lg ganzeninvluchtkoeltiorenDSC 8839-copy

 

Konikpaard in Drijdijk.

075lg konikpaardDSC 5079

 

Gans in Drijdijk.

076lg gansdrijdijkDSC 5096

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen