• image
  • image
  • image

Voortplanting

De meesten onder ons kennen wel de hertenbronst. Eind september, begin oktober weerklinkt dan jaarlijks het spectaculaire geburl in de bossen van de Ardennen. Het gaat er weliswaar niet zo luidruchtig aan toe, maar sedert enkele jaren kennen we in de Meetjeslandse Polders "de reeënbronst". De reeën in deze polders hebben voldoende aan rietvelden en struwelen als beschutting; ze worden ook wel veldreeën genoemd. De reewildpopulatie is sedert de jaren 80 sterk toegenomen. Men schat de Vlaamse populatie op minstens 20 000 dieren.

De reebokken en reegeiten vinden elkaar via geursporen. De reebok loopt nu steeds achter de reegeit, ruikt en likt aan de urine en kan daar uit afleiden hoe bronstig de geit is. Af en toe blijft de reegeit stilstaan zodat de bok kan overgaan tot de bevruchtng. De bok blijft gedurende 3 à 4 dagen aan de zijde van de geit.

Zo was ik gedurende twee dagen tijdens het krieken van de dag, liggend in het gras uit de wind, getuige van dit natuurfenomeen en kon ik dit gedrag vastleggen.

 

De bronstge reebok

norway0652

 

De reebok achtervolgt de reegeit.

norway0653

 

De reebok ruikt aan de reegeit.

lg reeDSC 0466

 

De bevruchting

lg reeDSC 0326

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen