• image
  • image
  • image

Natuur in Bulgarije.

Ik heb terug met volle teugen kunnen genieten van de natuur in de omgeving van mijn huis, in het noordoosten van Bulgarije. Met de hulp van vriend Bart, een begenadigd natuurkenner, hebben we een week topnatuur kunnen beleven.
In de omgeving van mijn vakantiehuis, hebben we 100 vogelsoorten kunnen waarnemen met ook een enkele leuke zoogdiersoorten.
Vanuit mijn terras tijdens het ontbijt konden we steeds genieten van de wielewaal, draaihals, appelvinken, sperwergrasmus, grauwe klauwier ... Ook tijdens de schemering was het leuk toeven op het terras, het spektakel werd ingezet door de vuurvliegjes die als het ware aan het dansen waren op de tonen van de roepende oehoe en nachtzwaluwen. Ook de huilende jakhalzen waren elke avond van de partij. Terwijl onder ons in de tuin, een steenmarter aan zijn nachtelijke jachtpartij begon.
De waarneming van de reis was voor mij ongetwijfeld een jagende otter. In een vast ritme zwom de otter langs de oever op zoek naar voedsel tijdens de schemering.
Ook de reptielen waren zeer actief, zo zagen we wel een 1,5 m lange esculaapslang en een zandadder. Ook de groene hagedissen waren zeer aanwezig.
Natuurlijk al deze dieren hebben voedsel nodig en dat zijn dikwijls insecten. Vele kriebelbeesten in allerlei vormen en kleuren vlogen rond onze oren. Hoewel we geen specialisten zijn op vlak van de insecten, viel natuurlijk wel de vlinderrijkdom op. Op de kalkhellingen naast mijn huis konden we genieten van de vele graslandvlinders, parelmoervlinders, blauwtjes .........
Het vakantiehuis is gelegen aan de rand van het Rusenski Lom natuurgebied, dit is een Natura 2000 gebied. Eenvoudig weg wil dit zeggen dat dit gebied Europese bescherming geniet vanwege de hoge biodiversiteit.

 

lg wintereikruslomDSC 9262

Wintereiken in het Rusenski Lom natuurgebied.

 

lg zandoogjeprobudaDSC 8742

Een zandoogje in het grasland naast het vakantiehuis.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen