• image
  • image
  • image

Op het einde van de wereld.

In juni verbleef ik met vriend Karel op het einde van de wereld. Karel is boswachter bij Staatsbosbeheer en hij had me gevraagd om als vrijwilliger mee te gaan naar de Boschplaat op het waddeneiland, Terschelling. We werden bij laagtij met een 4x4 en met proviand voor een week gedropt op de oostelijke punt van de Boschplaat. We verbleven gedurende een week in een kleine container, Keet 3 genaamd.

De Boschplaat is een belangrijk natuurgebied waar vele vogels broeden en rust vinden op de hoogwatervluchtplaatsen. Het is de taak van de boswachters en vrijwilligers om de gebieden te beschermen. Onze taken hielden in, gastheer zijn voor de bezoekers, de bezoekers informeren, toezien dat de toeristen de broedgebieden en hoogwatervluchtplaatsen niet betreden en dagelijks de zeehonden en vogels tellen op de hoogwatervluchtplaats. 

De Boschplaat is een natuurreservaat aan de oostzijde van het waddeneiland, Terschelling. Het gebied is ongeveer 10 kilometer lang en 5 kilometer breed en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Aanvankelijk was dit een losse zandplaat ten oosten van Terschelling. In de jaren 30 heeft men een stuifdijk aangelegd die wel 9 km lang is, met de bedoeling het achterland te kunnen ontginnen in cultuurland. Uiteindelijk is dit gebied nu één van de belangrijkste natuurgebieden van Nederland. Het gebied bestaat uit stuifduinen, natte duinpannen, slenke, schorren en slikken. Bijzonder aan dit gebied zijn de duinen die zich nog steeds verplaatsen. 

Het was een mooie ervaring om gedurende een week, op het einde van de wereld te kunnen verblijven. 

 

lg drenkelinghuisjeDSC 1618

Restanten van het drenkelingenhuisje op het strand van Terschelling.

 

lg scholeksterskustDSC 1531

Scholeksters op het strand.

 

lg zilvermeeuwDSC 1259

Zilvermeeuw boven de duinen.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen