• image
  • image
  • image

De Meetjeslandse Bossen

Het boek over de Meetjeslandse bossen werd op vrijdagavond 17 november voorgesteld.

Met vier hebben we dit boek gerealiseerd: de twee schrijvers Jacques Cleppe en Marc Schoonackers, vormgever en uitgever Steven De Dapper en ikzelf als natuurfotograaf. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met Natuurpunt en Partners Meetjesland. De teksten over de bossen van Natuurpunt werden geschreven door vrijwilligers van Natuurpunt.

Het boek is opgebouwd volgens de vier seizoenen en de verschillende bossen, maar ook bepaalde  planten en dieren worden besproken. De foto’s worden begeleid door vlot leesbare teksten.

De mooie balans tussen de teksten en de foto’s was een huzarenstukje van Steven. Dankzij de eenvoudige vormgeving krijgen de foto’s veel ruimte en komen ze zeer goed tot hun recht. Ook de echtgenote van Steven verdient een pluim was zij neemt de administratie en de financiele afwikkeling op zich. 

Hoewel ik al vele tochten door de Meetjeslandse bossen maakte, blijven de bossen me bekoren. Ze zijn een bron van rust en inspiratie. Ik hoop ten stelligste dat men die bossen niet alleen zal beschermen maar ook zal uitbreiden. Want bepaalde bossen liggen slechts op een boogscheut van elkaar: de Lembeekse Bossen, Bellebargie, Het Leen, het Keigatbos, het Maldegemveld, het Drongengoed en Burkel.

Graag wil ik het boek opdragen aan Etienne Vanaelst, die onlangs van ons is heengegaan. Bij Etienne kon ik steeds terecht als ik op zoek was naar bepaalde planten of dieren in het Drongengoed en het Maldegemveld. Ik keek er steeds naar uit om met hem het bos in te gaan. Vaak werd ik dan getrakteerd op soep en andere lekkere versnaperingen bij hem thuis. Hij was een groot natuurkenner en zeker op het gebied van zwammen was hij een gerenommeerd specialist. Voor het boek heeft Etienne me nog de zeldzame wasplaten aangewezen in het Drongengoed en hij heeft ook een tekstbijdrage geleverd.

Bedankt Etienne.

Enkele van mijn favoriete foto’s.

lg kloosterbospanolr

Het Kloosterbos in Wachtebeke. 

lg bosrand2DSC 0037lr

Het Leen in Oostwinkel. 

lg splenterbeekDSC 0828 1lr

De Splenterbeek in Burkel.

lg berkenkatjesmaldegemveldDSC 6289lr

Berkenkatjes in het Maldegemveld.

lg bosuil2DSC 0962 copylr

Bosuil in het Drongengoed.

lg reigersDSC 6794lr

Blauwe reigers in het Leen te Eeklo.

lg zwartespechtDSC 0067lr

Zwarte specht in het Heidebos in Wachtebeke.

lg koolmeesDSC 0543 copylr 

Koolmees In het Leen te Eeklo.

 

 

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen