• image
  • image
  • image

Bulgaarse lente

De lente in april was overweldigend. Zelden heb ik zoveel bloei gezien in de natuur als in Bulgarije en dat had zijn gevolgen. Rond de bloeiende bomen kon men steeds het gezoem horen van vele insecten. Ondanks dat het eind maart nog volop winter was in Bulgarije, dit was trouwens nog duidelijk te zien aan de vele dode vogels als merels, kramsvogels, zanglijsters ....., voelden de temperaturen nu zomers aan. Gedurende de eerste twee weken van april was de zon volop van de partij en de temperaturen schommelde tussen de 20 en 30 graden. 

De eerste week van april was ik getuige van de terugkomst van de nachtegalen, de zang was nu nog niet zo overtuigend als in mei maar was duidelijk te horen. Half april kwamen de eerste zomertortels, arendbuizerds en de alpengierzwalumen alsook de boeren - en huiszwaluwen. Het gros van de zomervogels komt nog tussen eind april en half mei. 

Het viel me op dat de boomkikkers al zeer actief aan het kwaken waren in de vallei. Het heftig geroep van de boomkikkers werd afgewisseld met de zachte roep van de groene pad en de roodbuikvuurpad. 

Ook de muur - en smaragdhagedissen konden nu genieten van de eerste warmte.

In het natuurpark viel de bloei van de blauwe druifjes op. De plant is bij ons een bekende tuinplant maar in Bulgarije groeit de plant nog in zijn natuurlijke omgeving. De kalrijke graslanden zijn de ideale groeiplaatsen voor de blauwe druifjes. Deze graslanden zijn ook zeer in trek als graasplaatsen door de  verschillende kuddes schapen, geiten en koeien. 

lg ruslombloeiblogDSC 3660

Het natuurpark Rusenski Lom

lg lentebloemblogDSC 4157

Blauwe druifjes

lg geitenlichtblogDSC 4518

Herder met zijn kudde geiten in het natuurpark.

lg riviertjeblogDSC 4311

Rivier in het natuurpark.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen