• image
  • image
  • image

Zwarte ooievaars

De Zwarte ooievaar is het symbool van het natuurreservaat Rusenski Lom in het noordoosten van Bulgarije. Tot nu toe had ik nog niet zoveel kansen gezien om de ooievaars te fotograferen. Tijdens mijn vele reizen naar het gebied ter voorbereiding van de reizen dat ik in de omgeving zal begeleiden heb ik ze steeds wel gezien maar tussen observeren en fotograferen is er nog een groot verschil.

In de omgeving van het natuurpark zijn er enkele visvijvers die nu nagenoeg allemaal leeg stonden. Hier en daar was er nog wel een vijver met een beetje water waar natuulijk het voedsel, als kikkers en visjes, geconcentreerd aanwezig was.

Twee weken terug in het ochtendgloren bezocht ik het vijvergebied en ik zag zwarte ooievaars druk vissend in één van die plassen. Zonder ze op te stoten heb ik het gebied verlaten en s'avonds teruggekeerd om 2 schuilhutjes te plaatsen in het riet. De zwarte ooievaars waren nu niet aanwezig en ik kon nu alles rustig voorbereiden. De volgende ochtend in alle vroegte kroop ik in de hut. Er ging een mooie sfeer, windstil met nevel. Na ongeveer 40 minuten zag ik de eerste zwarte ooievaars aan de overzijde van de leegstaande vijver. Het aantal ooievaars groeide gestaag tot ik er 10 kon tellen. Ze kwamen ook steeds dichter naar een andere ondiepe plas. Eentje was nogal ijverig en joeg steeds de andere ooievaars weg als ze te dicht kwamen. Een typische jachttechniek van die zwarte ooievaars is dat ze regelmatig al klapwiekend in het ondiepe water lopen om de visjes op te stoten.

Het was een ochtend om niet te vergeten.

lg zwarteooievaarsDSC 5558

 De eerste zwarte ooievaars aan de overzijde van de vijver.

lg zwarteooievaarDSC 5619

 

 lg zwarteooievaarDSC 5677

 Bekvechtende zwarte ooievaars.

lg zwarteooievaarDSC 5625

Zwarte ooievaar jaagt de visjes op door al klapwiekend in het ondiepe water te lopen. 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen