• image
  • image
  • image

Vogels bij poel

Nabij mijn vakantiehuis (op 80 meter) te Bulgarije heb ik nu ook een poel met ingegraven hut geïnstalleerd. Vorig najaar ben ik de werken begonnen en in april was de poel met de hut klaar. De poel moet nog wel verder afgewerkt worden. De fotohut zal te huur aangeboden worden per week en sowieso zal de hut ter beschikking zijn tijdens de fotoworkshops die ik ginds zal organiseren. 

Ondanks dat de poel nog niet afgewerkt is ben ik toch wel tevreden met wat er tot nu toe gezien is in de omgevin van de plas. Begin mei konden een groep natuurliefhebbers een zandadder voor hun neus zien overzwemmen. Om bij de reptielen te blijven, sedert begin juni is mijn eerste ringslang op bezoek geweest en deze zal waarschijnlijk wel blijven. Ook zijn de eerste boomkikkers aanwezig en dit is ook duidelijk te horen vanop het terras van het vakantiehuis. Omstreeks 20 april is de poel gevuld met water en reeds vele kikkervisjes zijn te zien in de poel. 

In mei kwamen dagelijks boerenzwaluwen modder nemen voor hun nestbouw, ook zanglijster en merels hadden de modder bij de poel gevonden om hun nest af te werken. Op een gegeven moment kwam ook dagelijks een balkan gele kwikstaart een bad nemen. Nabij de poel zijn er 3 territoria van zomertortels en ze komen natuurlijk ook regelmatig drinken en baden of een zonnebad nemen. Bijzonder is ook de ortolaan, je kan het mannetje vanuit de hut horen zingen in de verte. Af en toe komt hij ook met zijn vrouwtje een bad nemen. 

Graag wil ik even de volgelsoorten vermelden die gezien zijn bij de plas; merel, zanglijster, koolmees, roodborst, boerenzwaluw, huismus, grauwe gors, nachtegaal, zomertortel, braamsluiper, balkan gele kwikstaart, appelvink, grauwe klauwier en sperwergrasmus. De wielewaal is steeds aanwezig in de buurt, en is al eens komen kijken op enkele takken boven de poel maar is nog niet naar beneden gekomen. 

Ik kijk er naar uit wanneer de poel verder zal afgewerkt zijn en welke vogels en dieren zullen te zien zijn tijdens de hete zomerdagen. 

Het water kan ik gemakkelijk op peil houden doordat er een een leiding ligt vanuit mijn tuin naar de poel.

Wordt vervolgd.

lg plasDSC 6570lr

Het zicht vanuit de hut.

lg zwaluwDSC 6801lr

Boerenzwaluw 

lg zwaluwDSC 6593lr

Boerenzwaluw met nestmateriaal.

lg balkangelekwikDSC 6997lr

Balkan gele kwikstaart

lg huismusDSC 8095

Huismus mannetje

lg zomertortelDSC 8256lr

Zomertortel

lg ringslangDSC 8208lr

Ringslang

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen