• image
  • image
  • image

Fleinus

De Fleinus of het Zonnebos is onlangs geopend en terug toegankelijk voor het publiek. 

Het bos te Sint-Laureins, op een zandrug gelegen, is enkele jaren geleden gekocht door Natuurpunt Meetjeslandse Kreken met steun van de gemeente. Ergens eind de jaren zeventig werd het bos gekocht door een fazantenkweker met als gevolg dat het bos niet meer toegankelijk was. 

Het bos dat ongeveer 5 hecare groot is was vroeger bij wijze van spreken de speelplaats van de verschillende jeugdverenigingen van Sint-Laureins. 

In het Zonnebos zag ik mijn eerste wezel, wielewaal, gekraagde roodstaart, matkopmees enz. Ik was er zeer regelmatig want ik had er in de jaren zeventig vele nestkasten hangen die ik in het broedseizoen regelmatig controleerde. Dit was ook de plaats waar ik voor het eerst vogels probeerde te fotograferen. 

De Fleinus is gelegen op de Graafjansdijk, een historisch zeer belangrijke dijk die de polder moest beschermen in de 14de eeuw tegen de stormvloeden.

Bij de plaatselijke bevolking wordt het zonnebos "de fleinus" genoemd. Het woord fleinus komt van Flines. In de 13de eeuw behoorde dit bosrijke gebied tot het Graafschap Vlaanderen en de abdij van Flines had het hier voor het zeggen.

De Graafjansdijk wordt ter plaatse "de sperrendijk " genoemd. Deze zandrug was aanvankelijk zeer bebost met vooral dennen of sperren in de volksmond. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de meeste bomen verwijderd en de stammen (polderasperges) werden overal in de polder geplaatst zodat de vliegtuigen van de vijand niet konden landen. Deze leuke info kreeg ik van Franky een dorpsbewoner uit de omgeving van het Zonnebos. 

lg zonnebosDSC 5672lr

 

 

lg paardenzonnebosDSC 5628lr

De lager gelegen weilanden getooid in de nevel.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen