• image
  • image
  • image

Save Pirin

Het Nationaal Park Pirin ligt in het zuidwesten van Bulgarije ten zuiden van het Rilagebergte. Het gebergst is tevens beschermd door Unesco als werelderfgoed en maakt ook deel uit van het Natura 2000-netwerk. 

De meest bekend plaats is Bansko, de uitvalsbasis van het skigebied. 

De hoogste top ligt op 2914 m, Vihren. De Koetelo is de tweede hoogste top met 2908 meters. Boven de boomgrens bestaat het gebergte uit vele grillige rotspartijen en is soms moeilijk te bewandelen. 

Wat uniek is aan het Pirin gebergte zijn de bossen, die vooral bestaan uit fijnspar, zilverspar, Bosnische den en bergden. De oudste boom in Pirin is een Bosnische den ( Baikusheva Mura ) van 1300 jaar oud. En naast die monumentale boom zijn er nog vele dennen van honderden jaren oud. Het is net dit gebied dat dreigt verloren te gaan door uitbreiding van het skigebied. Het project "Save Pirin" is een initiatief van WWf Danub - Carpathian region in funcie van de bescherming van dit gebied 

Deze zomer was ik in het Pirin gebergte in opdracht van WWF in functie van het project Save Pirin.

Het was een unieke belevenis, we verbleven enkele nachten in de plaatselijke berghutten en beklommen de Koetelo vanwaar we een prachtig uitzicht hadden op Vihren. De berghut Tevno op een hoogte van 2600 meter aan de oever van het Tevno meer is unieke plaats. 

lg pirinDSC 3451

Zicht vanop Koetelo top.

lg vihrenDSC 3215

Vihren

lg tevnohidepanorama

Berghut Tevno nabij het Tevno meer.

lg vihren

Vihren massief

lg vihrenhutDSC 3117

Beneden in de vallei de Vihren hut.

lg muraDSC 1893

De monumentale den van 1300 jaar oud.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen