• image
  • image
  • image

Hut voor zoogdieren in Bulgarije.

De hut voor zoogdieren in Bulgarije ligt op ongeveer een 5 km van het vakantiehuis Probuda www.vakantiehuisbulgarije.be . Deze hut is niet te huur en is enkel te gebruiken tijdens een fotoworkshop of wanneer ik als gids ingehuurd wordt. 

Deze verlaten vallei met een prachtig open gebied  vond ik via een tip enkele jaren geleden. Al vlug heb ik er een wildcamera geplaatst bij een stukje vlees. De volgende nacht stond reeds een jakhals en een das in beeld, dit was voor mij het sein om toelating te vragen om er een fotohut te plaatsen. 

In maart heb ik samen met een vriend de hut gebouwd. De hut is voor twee personen. Men heeft een prachtig zicht doorheen het spiegelglas over de vallei zodat je alles kan waarnemen. De telelens zit buiten via een slurf. Hier zijn alle tele's te gebruiken vanaf 400 mm. Met een grondstatief waarop jou statiefkop is gemonteerd kan je op een handige en comfortabele manier fotograferen. Ik beschik over 5 grondstatieven die ik gratis ter beschikking stel. 

Enkele dagen terug heb ik het dak geïsoleerd en afgewerkt met dakplaten, dit was nodig want de hitte in de hut kon soms ondraaglijk worden.

Deze lente was ik af en toe in de hut, zowel s'morgensvroeg als in de namiddag en avond. Elke dag werd er gevoederd met enkele stukken vlees en wat maïs. Al vlug had de wildcamera beelden opgenomen van een jakhals en een vos die dagelijks de plaats bezochten. Verder op de open plaats werd er regelmatig gevoederd met maïs in functie van reeën en herten. Ik heb reeën, vos, herten en een jakhals kunnen fotograferen. Ook stond er eens een das in beeld van de wildcamera maar heb die zelf nog niet waargenomen tijdens het wachten. 

Het gehoor en de geur van zoogdieren is over het algemeen zeer goed ontwikkeld. De klik van het fototoestel kan een probleem zijn bij het fotograferen van zoogdieren, zorg dat je camera op "stil" staat, spiegelloze camera's zijn hier in het voordeel. Denk er ook aan om zeker niet in de burst mode ( bijv. 10 foto's per seconde ) te fotograferen, maar rustig af te wachten tot het dier in een goede positie komt om dan een foto te maken.  Ook is het van belang om niet direct te beginnen fotograferen wanneer een dier tevoorschijn komt, wacht tot het dier begint te eten. Let er ook op om je telelens zeer traagjes te bewegen om de dieren niet te verstoren. De windrichting is natuurlijk ook van belang, alle windrichtingen zijn goed behalve de oostenwind. 

Zelf was ik onlangs af en toe in de hut en heb ondanks de hitte ( het dak had ik nog niet geïsoleerd ) kunnen genieten van top natuurbeleving en heb volgende foto's kunnen maken. 

lg jakhals2DSC 5780

De jakhals is steeds zeer behoedzaam, was ook regelmatig te zien overdag. 

lg vosDSC 5009lr

Dagelijks kwam de vos tijdens de schemering of s'nachts. 

lg edelhertenDSC 6758

Twee herten met bastgewei 

lg fotohutzoogdieren

De fotohut in de vallei. 

lg zoogdierenhutDSC 3125lr

Het interieur van de fotohut. 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen