• image
  • image
  • image

Jakhals in Bulgarije.

 De jakhalzen in de omgeving van mijn vakantiehuis Probuda zijn zeer algemeen. Ze verraden elke avond hun aanwezigheid door het typische gehuil. Door het huilen houden de dieren van een groep contact met elkaar. Ze jagen of beter ze azen immers steeds alleen. Met azen wordt bedoeld dat jakhalzen eerder op zoek gaan naar voedsel als fruit of dode dieren of andere kleine prooien of vis . Afhankelijk van het seizoen zal hun dieet sterk verschillen.

Ze leven in familiegroepjes, aan het hoofd staat het monogame paar, met pups van het huidige jaar en met enkele jonge dieren van het vorige jaar. Hun ideale leefgebied is een mozaïek van open veld en dichte vegetatie. In de vroege lente is het paartijd en in de zomer worden de jongen geboren. Er zijn 3 soorten jakhalzen, de goudjakhals, de zadeljakhals en de gestreepte jakhals. De laatste 2 leven in Afrika en de goudjakhals zijn leefgebied strekt zich uit van Zuidoost-Europa tot Zuid-Azië. De goudjakhals is zich recentelijk aan het uitbreiden naar West-Europa. Op de Veluwe in Nederland is reeds een jakhals waargenomen. 

Deze foto is genomen vanuit de fotohut met poel nabij het vakantiehuis Probuda. De zomer was zeer warm en zeer droog, het heeft nu in 2,5 maand nog niks geregend in het oosten van Bulgarije. Het was het ideale moment om ook in de schemering post te vatten in de hut, hopend dat dieren komen drinken.

De jakhals was reeds in de lente gezien nabij de poel en zelfs ook gefotografeerd door gasten. 

De zon was verdwenen achter de heuvels, merels en gaaien kwamen nu nog drinken. Op een gegeven moment hoorde ik iets gestaag bewegen in het droge gras. Ik kon niks zien maar het geluid bleef maar aanhouden.De camera was gemonteerd op de  600 mm en heb toen beslist om  de camera op de 80-400 mm te plaatsen. De 600 mm is zeer geschikt voor allerlei zangvogels die komen drinken en baden maar voor grotere dieren is de afstand te kort. Met spanning keek ik voortdurend in het rond, ik hoopte natuurlijk stiekem op een jakhals maar het kon bijvoorbeeld ook een ree zijn. En ja plots zag ik op het einde van de poel de grijze rug van de jakhals. Voorzichtig heb ik enkele opnames kunnen maken. Ondanks de camera op stil stond en maar 3 opnames gemaakt te hebben had de jakhals toch het geluid opgemerkt en ging er stilletjes van door. 

De volgende avond was ik terug in de fotohut hopend op de jakhalzen. Het werd een super avond. Terug omstreeks hetzelfde uur verscheen nu niet 1 jonge jakhals maar 5. Dit was duidelijk een nest van 5 jonge jakhalzen die nog steeds samen op pad gaan. De eerste kwam drinken, voorzichtig legde hij zich plat op de rand van de poel. Terwijl hij dronk bleef de jakhals zeer alert. Af en toe maakte ik voorzichtig een foto. Daarna volgden de anderen en ik wist niet wat ik zag, op een gegeven moment waten er 5 jonge jakhalzen te zien. Dit was toch wel topnatuurbeleving. 

 

 

 

lg jakhalsDSC 2197lr 

lg  jakahazenDSC 2210lr

lg jakhalsDSC 2201lr

lg jakhalsDSC 2182lr

lg jakhalsDSC 2179lr

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen