• image
  • image
  • image

Vogels in de tuin in Bulgarije.

Begin februari was ik in Bulgarije om de winterreis te begeleiden. Het was de eerste keer dat de winterreis plaatsvond en we hoopten natuurlijk op sneeuw. 

Eind januari was ik aangekomen in Bulgarije onder een stralende zon en het was 18 graden, dus allesbehalve winter. De eerste dagen hebben we een roestplaats van ransuilen, enkele landschapspunten en de klapekster bezocht. In de vroege ochtend konden we een grote groep herten waarnemen en fotograferen. Op dinsdag kregen we regelmatig berichtjes vanuit België dat we ons moesten klaarhouden omdat er sneeuw op komst was. Voor alle zekerheid heb ik dan maar een sneeuwschop gekocht. Die dinsdagavond was het eerst aan het regenen en in de loop van de avond gng de regen over in sneeuw. 

Op woensdagochtend was het echt wow, we bevonden ons nu als het ware in een paradijs. De sneeuw lag wel 25 centimeter dik en het was nog steeds fel aan het sneeuwen. Enkele uren later lag er 40 cm sneeuw. We konden ons niet meer verplaatsen met de 4x4 maar niet getreurd, er was wel wat beweging in de tuin rond de voedertafel. De aantallen vielen meteen op, ik vermoed dat er rond de 80 vogels steeds aanwezig waren bij de 2 voedertafels. De groep bestond vooral uit kepen, ook geelgorzen, appelvinken, vinken, gaaien, koolmees, pimpelmees, rouwmees, spreeuw, groenling, ringmussen, huismussen en natuurlijk kwam ook dagelijks een mannetje sperwer verschillende keren op bezoek. 

Na twee dagen waren de wegen vrij en konden we terug op zoek gaan naar de herten. De silhouetten vielen meteen op in het prachtige witte landschap. De laatse avond waren we getuige van een mooie avondzon die het maagdelijke landschap prachtig accentueerde.

Achteraf bleek dat de sneeuwschop de topaankoop was van deze winterreis. 

Met dank aan de gasten voor de gezellige week die ons zeker zal bijblijven. 

lg voedertafelDSC 8981

Het zicht op de voedertafel vanuit de ontbijttafel.

lg keepDSC 3284lr

Appelvink tussen opvliegende kepen.

lg kepenDSC 0038lr

Appelvink tussen kepen en vinken. 

 

 

lg kepenDSC 0270lr

Kepen

lg vliekepenDSC 2601lr

Appelvink met kepen. 

 

lg appelvinkbestt4DSC 1759

Vechtende appelvinken.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen