• image
  • image
  • image

Uitvliegende jonge torenvalken.

Begin juli was ik getuige van uitvliegende jonge torenvalken in mijn tuin. 

Jaarlijks broeden ze in een nestkast achteraan in de tuin. Vanaf februari komen de oudervogels al eens kijken naar hun nestplaats. In maart worden ze steeds actiever en eind maart begint de balts en het paren. Regelmatig hoor ik ze krijsen tijdens het paringsritueel. De valken zijn nu zeer territoriaal, ik heb eens een mannetje zien vechten met enkele kauwen om de nestkast, het mannetje van de torenvalk had de strijd gewonnen. 

In de loop van april wordt het stil en legt het wijfje meestal 4 of 5 eieren. Het broeden durut ongeveer een maand. In de loop van juni is er steeds meer activiteit en en eind juni kon ik voor het eerst de jonge valkjes zien over de rand kijken. 

Wanneer de jonge vogels pluimen  krijgen zitten ze meestal op de rand van de nestkast en beginnen luid te krijsen als één van de oudervogels in buurt komt met voedsel. 

Begin juli kon ik filmopnames maken van hun eerste vluchten in de vrije natuur, wat zeer spannend was. Twee weken later hoor ik nog af en toe de bedelroep van de jonge torenvalken in mijn tuin. 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen