• image
  • image
  • image

Meetjeslandkalender 2022

De Meetjeslandkalender 2022 is terug te koop. De kalender toont de pracht van de Meetjeslandse natuur in al haar vormen doorheen de verschillende seizoenen. 

Graag wil ik van enkele foto's het verhaal achter de foto prijsgeven. 

De winterse foto met de putters op de kaardebol is genomen in mijn tuin. Jaarlijks groeien nogal wat kaardebollen in mijn tuin. Deze plant is een nectarplant bij uitstek. Tijdens de bloei in de zomer doen vele insecten zich tegoed aan de nectar. In het najaar worden de kaardebollen druk bezocht door putters of distelvinken vanwege de zaden. Vanaf november plaats ik een schuilhut tussen de kaardebollen. De vogels zijn eigenlijk niet zo schuw maar sowieso heb je een schuilthut nodig om de vogels van dichtbij te kunnen fotograferen zonder ze te verstoren. Wanneer er zich dan speciale omstandigheden voordoen, als bijvoorbeeld mooi licht of sneeuw of berijpte omstandigheden maak ik tijd vrij om vele uren te spenderen in de hut in de hoop enkele leuke foto's te kunnen maken. 

De onderwater foto van de gewone padden met het eisnoer heeft wel wat voeten in de aarde, of beter, in het water gehad. Een vriend heeft een waterdichte bak gemaakt die aan de bovenzijde open is waarin ik mijn toestel plaats en via een hoekzoeker of een kantelbaar scherm kan ik door de zoeker kijken terwijl ik in het water sta. Op de bak is een domelens gemonteerd, dit is een speciale lens die nodig is om onderwater foto's te kunnen maken. De bak wordt gevuld met lood en stenen zodat hij voor 3/4 onder water zit en op die manier verdwijnt ook de domelens onder water. Het is belangrijk om zeer stil te bewegen en dikwijls minuten te blijven stilstaan om te vermijden dat het water troebel wordt. Voor de rug is dit geen gezonde acttiviteit maar wanneer je het geluk hebt om plotseling parende padden voor de lens te krijgen met een eisnoer is de pijn vlug vergeten. 

De keizersmantel is gefotografeerd in de berm langs de hoofdweg van het Provinciaal domein Het Leen. Deze prachtige grote vlinders nemen in aantal toe de laatste jaren. Hun geliefkoosd terrein zijn vochtige bossen met vele viooltjes, het maarts viooltje is immers de waardplant. Eind juli is de beste periode om deze vlinder te fotograferen omdat dan de aantallen het hoogst zijn. Ze vliegen vooral op de klassieke nectarplanten zoals bijvoorbeeld kale jonker. Met een 180 mm macrolens hoef je niet zeer dicht bij de vlinder te komen om ze toch redelijk groot te kunnen afbeelden. Ik heb bewust gebruik gemaakt van de onscherpe bloem op de voorgrond om alle aandacht aan de vlinder te geven. 

Voor kleine bloemen als het maarts viooltje moet je steeds op de buik en terwijl je kijkt door de camera zoek je een leuke achtergrond. Bij macro fotografie is de achtergrond eigenlijk net zo belangrijk als je onderwerp zelf. Door het lage standpunt heb je veel kans dat je achtergrond rustig wordt waardoor je het onderwerp accentueert.

De luchtfoto van de Grote - en Rode Geul in Assenede is gemaakt vanuit een ULM. Bij dit type ULM zit je achter de piloot, bovenaan is er de vleugel en achteraan de motor. Door het feit dat je in geen gesloten ruimte zit en de vleugel bovenaan is bevestigd, beschik je als fotograaf een prachtig zicht zowel links als rechts. Een nadeel is dat deze ULM zeer gevoelig zijn aan turbulentie. Tijdens de beste fotomomenten, bij zonsopkomst of avond is er meestal niet zoveel turbulentie. Mijn geliefkoosde lens is de 24-70 mm standaardlens voor luchtfotografie. 

De kalender kost 10 euro en is te koop op meer dan 20 plaatsen in het Meetjesland. De details vind je op www.NPMeetjesland.be/meetjeslandkalender. Met je aankoop steun je de Meetjeslandse Natuurpunt-afdelingen. 

lg putterDSC 6249 002.jpglr

Putters op kaardebol

lg gewonepadonderwater DSC8601 2.jpglr

Parende gewone padden

lg maartsviooltjeDSC 0032 1.jpglr

 Het maarts viooltje

 

lg keizersmantelDSC 2268 1.jpglr

lg luchtfotogrotegeulrodegeulzomerDSC 1261 1.jpglr

De Grote - en Rode geul in Assenede.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen