• image
  • image
  • image

Fotohut nabij vakantiehuis Probuda

De fotohut nabij het vakantiehuis Probuda in Bulgarije levert steeds verrassingen op en dat was niet anders deze lente. Een nieuwe soort  was zwartkopgors. Een bijzonder fenomeen vind ik dat vanaf eind juni en in juli de jonge wielewalen naar het water komen, de volwassen vogels zijn dan ook in de buurt maar komen niet naar het water. Onlangs was een gast getuige van dat jonge wielewalen landden op de waterplanten in de poel op 2 meter van de hut. Zelf was ik s'anderendaags in de hut in de hoop de jonge wielewalen te fotograferen op het water. Dit gedrag hebben ze toen niet vertoond maar kwamen wel eens langs in de takken boven de poel.

De vorige 2 jaren kwamen steeds jonge jakhalzen drinken, nu komt er elke ochtend een jonge vos drinken, dit is ook een nieuwe soort voor de poel. Betreft zoogdieren verwacht ik nog steenmarter en das. 

Het leuke van deze hut is dat je er nooit alleen bent. ringslangen en kikkers zijn steeds aanwezig maar ook vele vogels. Omstreeks 20 juli zag ik volgende soorten tussen 18u en 20u. grauwe klauwier, braamsluiper, zomertortel, wielewaal, grauwe gors, balkankwikstaart, sperwer, rouwmees,  zanglijster, merel, pimpelmees, koolmees en staartmees. 

lg sperwerlrDSC 3620

De sperwer kwam deze lente regelmatig naar het water. Gasten hebben in juni gezien hoe de sperwer aangevallen werd door de wielewaal. Hierdoor werd duidelijk dat de wielewaal een nest had in de onmiddellijke omgeving. 

lg wielewaallrDSC 2623

Een jonge wielewaal komt even polshoogte nemen. 

lg rouwmeesDSC 4080-2

Rouwmees is een prachtige mees die ook af en toe naar het water komt.

lg voslrDSC 3268

Een jonge vos kwam regelmatig drinken in de vroege ochtend.

lg balkankwikDSC 8776

Een mannetje van de balkankwikstaart badend.

lg poelfotohutlrDSC 9988

Bij de poel zijn er LED lampen waardoor je ook in de schemering kan observeren en fotograferen.

lg fotohutDJI 0056

De fotohut. De eerste 4 meter van de poel is 70 cm diep met waterplanten als veenwortel en watergentiaan. De ringslangen en kikkers vertoeven dikwijls in het eerste deel van de poel op enkele tientallen centimeters van het spiegelglas.

lg fotohutmetvakantiehuisDJI 0062

De fotohut met poel ligt op wandelafstand van het vakantiehuis. Maar ook juist ver genoeg om geen verstoring te hebben wanneer gasten in de tuin of zwembad zich amuseren van het vakantiehuis. 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen