• image
  • image
  • image

Adembenemend Balkangebergte in Bulgarije

Het Balkangebergte strekt zich uit van west naar oost Bulgarije en vormt een natuurlijke barriere tussen noord en zuid. De bergketen, is 600 km lang, de Botev is de hoogste top, 2376 m. Vanwege de bergketen heerst er in het noorden een eerder continentaal klimaat en in het zuiden een mediterraan klimaat. 

Ik was in de omgeving van Kotel, een stadje met ongeveer 5000 inwoners. Vroeger bekend vanwege een kuuroord voor tuberculose patienten en  vanwege de tapijtindustrie. Men treft er ook  authentieke oude huizen van meer van 150 jaar oud. Kotel ligt op een hoogte van 600 m en de hoogste toppen in de omgeving reiken niet veel hoger dan 1000 meter. 

Als je vanuit het noorden naar Kotel rijdt en wanneer je bijna in Kotel bent, vallen enkele rotsen op die boven het bos uit toornen. Deze rotsen zijn een broedplaats voor vale gieren, dikwijls kan je ze zien cirkelen boven de rotsen. In de jaren 80 waren de gieren zo goed als verdwenen uit Bulgarije. Het introductie verhaal van de gieren in Kotel is zeer recent. De eerste vale gieren zijn vrijgelaten in 2007, de eerste monniksgier werd vrijgelaten in 2018. De populatie vale gieren bestaat nu uit 25-30 broedparen. Vorig jaar waren er 3 broedgevallen van monniksgieren. Tot in de jaren 90 waren er ook steeds 4 broedparen van aasgier. Tegenwoordig zijn er tussen de 3 en 9 aasgieren elke lente en zomer aanwezig. De NGO Fund for Wild Flora and Fauna begeleidt de introductieproject en neemt maatregelen ter bescherming van de gieren. 

Eind oktober staan de bergflanken als het ware in vuur en vlam. Jaren terug was ik onder indruk van de  herfst in Alaska, maar ook de herfst in het Balkangebergte is fantastisch. Als landschapsfotograaf weet je niet waar eerst kijken, het is overweldigend. 

Sedert kort heb ik een samenwerking met de NGO fund for Wild Flora and Fauna en ik huur een flank van een berg die ook zal dienst doen als voederplaats voor gieren. Niet alleen gieren maar ook jakhalzen, steenarenden en soms een zeearend komen naar de voederplaats. Er zal een fotohut geplaatst worden en tijdens een fotoreis zal er vleesafval of een gestorven dier naar het terrein gebracht. Ik was er nu tweemaal in september en eind oktober. Ik heb toen een eigen mobiel hutje geplaatst. Telkens waren de vale gieren en monniksgieren van de partij. Aangezien het gebied hoog gelegen is kan men profiteren van het eerste en het laatste zonlicht. Vorige week heb ik er voor het eerst in de namiddag plaats genomen. Op dat moment waren er geen gieren, die zijn dan s'morgens wel gekomen, maar er waren tientallen raven en 3 jakhalzen en enkele honden van de boederij in de vallei. Het was een spektakel om de raven en jakhalzen in het laatste oranje licht te kunnen fotograferen. 

Indien interesse voor de fotoreis naar het Balkangebergte, landschappen en gieren, kan je me steeds mailen. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

lg kotelherfstDSC 9017

Gierenrotsen toornen boven het bos uit. 

lg kotelherfstDSC 8830

Herfst in het Balkangebergte

lg kotelherfstDSC 9029

Het landschap in de omgeving van Kotel

lg kotelherfstDSC 9072

De gierenrots

lg kotelkotel

Zicht vanuit de omgeving van de gieren voederplaats

lg kotelherfstDSC 9132

Het kleurenpalet in de herst.

lg kotelherfstDSC 9302 

Herfstboom

lg gierenDSC 0836

Vale gieren in gevecht

lg kotelgierencropDSC 1124

Monniksgier op de uitkijk

lg ravenDSC 0290

Raven

lg jakhalsDSC 0203

Jakhals tussen de raven

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen