• image
  • image
  • image

Meetjeslandkalender 2023

De nieuwe Meetjeslandkalender voor 2023 is terug verkrijgbaar. De kalender bestaat uit 13 foto's die genomen zijn in het Meetjesland. Bij de foto's is er nu ook een doe tip opgenomen. Bijvoorbeeld bij de foto van de kleine vos in de juli maand wordt een tip gegeven hoe je een tuin beter kan inrichten om vlinders te lokken. Op die manier heeft elke maand een doe tip. 

Op de cover wordt een kop van een blauwe reiger afgebeeld. Het was ergens in het vroege voorjaar, ik had mijn schuilhut geplaatst bij een moeras nabij een kreek. Regelmatig kwamen vogels als grutto, zomertaling, watersnip even langs om op krachten te komen. In de namiddag en avond kwam regelmatig een jonge reiger langs. De hut stond er reeds verschillende weken zodat voor de vogels de schuilhut een deel van het landschap was en op die mandier hadden de vogels geen argwaan. De reiger kwam soms zeer dicht en op die manier kon ik een portret van de blauwe reiger nemen in tegenlicht. 

De Vinderhoutse Bossen in Lievegem is sedert een aantal jaren in eigendom van Natuurpunt en is nu terug opengesteld voor het publiek. In het vroege voorjaar teft men er enkele typische voorjaarsbloeiers als de slanke sleutelbloem. 

De kleine vos is één van mijn favoriete vlinders. Vroeger ik bedoel in de jaren 80 had ik de indruk dat deze vlinder gemeen goed was. Op kleine verruigde stukjes natuur zag ik in de zomer dikwijls deze prachtige vlinder op klaver. Als waardplant ( is de plant waar de vlinders hun eitjes leggen en die als voedsel dient voor de rupsen) heeft de kleine vos de grote brandnetel. De laatste jaren is de kleine vos terug zeldzaam geworden, misschien vanwege de droge zomers. 

Boomkruinen als koraalriffen, zo was ik zelf verrast om dit beeld te zien met een drone van het Keigatbos in Lievegem. Het was begin november, in het laatste avondlicht vloog ik even met de drone boven het bos. Ik was aangenaam verrast door het kleurenpalet waarbij de beuken opvielen tussen de verschillende tinten groen en bruin. 

Het diertje met de grootste aaibaarheidsfactor van het bos is zeker de eekhoorn. In elk bos in het Meetjesland is de eekhoorn aanwezig. Tijdens de herfst zijn ze zeer actief en komen regelmatig naar de bosbodem op zoek naar noten. De diertjes leggen elke herfst een voedselvoorraad aan om de winter door te komen. 

Op de site van Natuurpunt Meetjesland en Partners www.npmeetjesland.be  kan je zien waar deze Meetjeslandkalender te koop is aan 10 €.  Door de kalender te kopen help je de Meetjeslandse natuur. 

blogseptemberlgblauwereiger DSC5191 1

blogcover april lg slankesleutelbloemvindbosDSC 3001

bloglg kleine vosDSC 0711 1

blogoktoberlg keigatbosDJI 0393-2 kopiëren

bloglg eekhoorn DSC8817

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen