• image
  • image
  • image

De distelvink, vogel van het jaar

De putter of distelvink is de vogel van het jaar 2023. Vogelbescherming Vlaanderen organiseert elk jaar de verkiezing "Vogel van het jaar". Men kon kiezen tussen 12 vogels en de putter of distelvink haalde 15 % van de stemmen. 

Zelf vind ik de putter één van de mooiste vinken, de vogel heeft iets exotisch vanwege zijn rode masker en de gele vleugelstrepen. Hij was lange tijd een zeldzame verschijning. De vogel was het slachtoffer van zijn pure schoonheid, want de putter was een populaire kooivogel In 1972 werd de vangst van de vogel verboden. Twintig jaar geleden telden we ongeveer 1000 koppels in Vlaanderen. 

Ook in mijn tuin zag ik geen distelvinken 18 jaar geleden, sinds 2015 observeer ik zeer regelmatig distelvinken in mijn tuin tijdens de winter. Ze hebben de langste snavel van de vinkachtigen, dit om de zaden van onder andere distels, kaardebollen...... gemakkelijk te pikken. De rode veertjes aan de snavelbasis zijn harde veertjes dit om de vogel te beschermen tegen de stekels tijdens het voedselzoeken 

Op kerstdag, de laatste dag van de koude periode, nam ik post in mijn schuihut in de tuin. De begroeiing was wit berijmd en bijgevolg prachtige omstandigheden om de vogels te fotograferen. 

Mijn beste wensen aan iedereen, vooral een goeie gezondheid en geniet van 2023.

lg nieuwjaarskaart DSC 2966

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen