• image
  • image
  • image

Putter of distelvink in vlucht

Deze winter heb ik vooral gefotografeerd in mijn tuin. In de winter komen vogels gemakkelijk naar de voedertafel en dat biedt soms bijzondere mogelijkheden om vogels te fotograferen met een groothoekobjectief.

Jaren terug heb ik reeds foto's genomen van een torenvalk, buizerd en blauwe kiekendief met een groothoekobjectief. Ik heb toen enkele  geslaagde foto's kunnen maken van een torenvalk. Ik heb toen nog speciaal voor deze toepassing een canon powershot G 12 gekocht, een systeemcamera. Het grootste probleem met de spiegelreflex was het geluid van de spiegel. Maar ook de canon maakte een miniem geluid tijdens het fotograferen en voor bepaalde vogels was dat voldoende om terug weg te vliegen. Ik heb toen een blauwe kiekendief proberen fotograferen met de canon maar die had het minieme geluid direct opgemerkt. Trouwens als je goed kijkt naar de kop van een kiekendief lijkt die erg op een uilenkop. Dit verklaart waarom kiekendieven niet alleen op het zicht jagen maar hebben ook een goed ontwikkeld gehoor en de vorm van de kop is als het ware een schotel waardoor het minste geluid opgevangen wordt. 

De nieuwe generatie spiegelloze camera's maken geen geluid meer waardoor ik terug heb geëxperimenteerd om vogels met een groothoek te fotograferen. Op die manier heb ik veel tijd gespendeerd om distelvinken met een 24 mm te fotograferen. De camera op een statief op ongeveer een 30 cm van de kaardebollen waar ze veelal komen om zaden te pikken. Op enkele meters hield ik de wacht in een schuilhut om te kunnen afdrukken op het juiste moment. Hiervoor gebruik ik een draadloos systeem van Pawn. Ik gebruikte steeds de instelling burst mode waarbij de camera vele foto's na elkaar neemt en dat is nodig wanneer je actie wil fotograferen.  

lg puttersblogDSC 4463 kopiëren 2

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen