• image
  • image
  • image

Siesels in Bulgarije

In april was ik in Bulgarije om enkele werken uit te voeren waaronder een nieuwe fotohut niet ver van het vakantiehuis. Op weg naar de plaats van de nieuwe fotohut zagen we plots een bruine diertje in een klein strookje gras tussen de veldweg en de akker. Ik kon het bijna niet geloven maar het was een siesel. Siesels had ik tot nu toe gezien op de steppes in Hongarije en ook wel in Bulgarije. Steeds in kolonie in begraasd grasland. Dus het beeld dat ik had van de leefomgeving was totaal niet in overeenstemming met deze situatie. 

Samen met een bevriend koppel heb ik ook enkele foto's kunnen nemen van de siesels. De siesel is een grondeekhoorn, eet allerlei zaden en bladeren en heeft holen onder de grond die dienen als nest - en schuilplaats. 

Regelmatig maken ze zich groot en scannen de omgeving om eventuele gevaren vroegtijdig op te sporen. Hierbij staan ze helemaal gestrekt op de achterpoten met de staart als steun. Het was een koppeltje, het mannetje was duidelijk te onderscheiden van het vrouwtje door zijn grote. Veelal zaten ze aan de rand van het strookje gras bladeren te eten. Op een gegeven moment, terwijl het mannetje in een gestrekte houding de omgeving aan het observeren was, kwam er een vlieg op zijn neus zitten. Met zijn rechterpoot nam hij het insect vliegensvlug in zijn klauwen en stak hij het in zijn muil. 

Ze waren vooral actief wanneer het warm was, bij regen en koude komen ze niet tevoorschijn. Vanaf omstreeks 9.30u werden ze actief en om 17.30u verdwenen ze terug onder de grond voor een lange nacht. Ze zijn, als het ware de stokstaartjes van Zuidoost-Europa. De diertjes zijn treffend met een engels woord te omschrijven als "cute".

www.vakantiehuisbulgarije.be

instagram: ludogoossensnatuurfoto's

De foto's werden genomen vanuit een hut van www.buteophotogear.nl 

lg sieselDSCblog 1755 kopiëren 2

Het mannetje is een blad aan het verorberen terwijl hij de omgeving in de gaten houdt. 

lg sieselDSCblog 1852 kopiëren 2

Kijkt verwonderd naar de fotograaf.

lg sieselDSCblog 1885 kopiëren 2

Just the two of us

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen