• image
  • image
  • image

Meetjeslandkalender 2024

De Meetjeslandkalender voor 2024 is terug te verkrijgen her en der in het Meetjesland. De verkooppunten zijn te vinden op de site van Natuurpunt en Partners Meetjesland https://www.npmeetjesland.be/meetjeslandkalender/.

 

Enkele van mijn favoriete foto's wil ik hier even in de spotlight plaatsen. 

De foto van de ondergelopen meersen heb ik in alle vroegte gemaakt op 13 januari 2023, deze zou ook zomaar gisteren kunnen gemaakt zijn. Elke winter is er wel een moment dat de meersen vollopen met water en op die manier blijven woonkernen gespaard van eventuele overstromingen. Naast de bufferende werking van de meersen kan men ook genieten van een prachtig landschap. Bij een hoge waterstand en wanneer het windstil is fungeert het vele water als een spiegel. De bomen worden nu weerspiegelt in het water en dit geeft de mogelijkheid om unieke foto's te maken. 

De grutto is één van die weidevogels die zeer zeldzaam is in het Meetjesland. Er zijn nog enkele plaatsen waar ze tot broeden komen. Eind februari zijn de eerste vogels terug van hun overwinteringsgebieden in Afrika. De natte bloemrijke graslanden zijn zeer zeldzaam geworden en dat is juist wat de grutto nodig heeft als broedgebied. 

De putters of distelvinken zijn gefotografeerd in mijn tuin. Meestal worden vogels met lange telelenzen gefotografeerd om ze dichter in beeld te brengen. Deze foto is genomen met een groothoek objectief van 24 mm waarmee men meestal landschappen fotografeert. Ik heb de vogels een ganse winter laten wennen aan de opstelling zodat het mogelijk werd om ze vliegend te fotograferen vanop 30 cm. De putters zijn de laatste jaren sterk toegenomen. Ze houden van zaden vooral van distels en andere kruiden. Ze zijn ook verlekkerd op de zaden van de kaardebol. Een wild hoekje in de tuin waar je kruidachtige planten laat groeien kan al genoeg zijn om putters naar je tuin te lokken. 

januari lg vossenholsemeersenbestDSC 4804 kopiëren 2 lr

De Vossenholse meersen in Maldegem

lg gruttoDSC 7614 kopiërenlr

De grutto, een zeldzame verschijning in het Meetjesland

februari lg puttersDSC 4463 kopiëren 2lr

Distelvinken of putters in mijn tuin

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen