• image
  • image
  • image

Boek, De Meetjeslandse Kreken

Na ongeveer 4 jaar fotograferen is het boek "De Meetjeslandse Kreken" eindelijk klaar. Vooral in de lente van 2020, tijdens de lockdown vanwege het corona virus, heb ik zeer intensief gefotografeerd. Ik stapte van het ene kleine project naar het volgende, ofwel ging ik in de lucht met de drone, of zat ik ergens in een kreek in mijn drijvende hut of lag ik in het gras. 

Regelmatig krijg ik de vraag, welke zijn nu je favoriete foto's. Dit is moeilijk maar beter, ik heb wel herinneringen bij bepaalde foto's vanwege de moeilijkheidsgraad of vanwege barre omstandigheden enz. 

De foto van de parende bruine kiekendieven heb ik gefotografeerd op 31 maart 2021 in de vroege ochtend. Ongeveer dertig jaar geleden had ik al eens parende kiekendieven gefotografeerd tussen het riet. Deze vogels waren duidelijk minder discreet. Dit was natuurbeleving ten top. 

In februari 2021 kregen we een heuse winterprik. Er was veel sneeuw gevallen in Nederland. waardoor vele smienten in krekengebied waren neergestreken. In het krekengebied had het amper gesneeuwd maar wel waren vele kreken dichtgevroren. Altijd zijn er wel ergens wakken te vinden waar dan vele vogels in hoge concentraties vertoeven. Ik had een wak gevonden, kreeg toelating van de eigenaar om voor dag en dauw er gaan fotograferen vanuit een hut. Het was voordtdurend een komen en gaan van grote groepen smienten. In deze omstandigheden vliegen watervogels dikwijls naar het water om te drinken. Ondanls de koude was dit een onwaarschijnlijk spektakel. 

De foto van de blauwe reiger is genomen in december 2018. Het water stond laag in de kreek en een blauwe reiger kwam regelmatig voedsel zoeken in het ondiepe kreekwater. In een kleine hut lag ik in de modder. Warm gekleed met een vele laagjes en een duikerspak lag ik uren te wachten op de reiger. De ontbering werd vlug vergeten wanneer de reiger op het juiste moment tevoorschijn kwam. 

Het beeld van de fuut met jong op de rug heeft veel voeten in de aarde, of beter in het water gehad. Ik weet in Nederland zijn er plaatsen waar je gemakkelijk futen kan fotograferen. Het was mijn bedoeling om ook de vogels en dieren tout court in het Meetjeslands Krekengebied te fotograferen. Op die manier krijg je af en toe de mogelijkheid om de dieren in het typische krekenlandschap te fotograferen. Ik wou voor het boek een fuut met jong op de rug fotograferen. Hoe groter de jongen worden hoe minder ze op de rug zitten van de oudervogels, ik had dus een deadline. Vanuit een drijvende hut, weggemoffeld tussen het riet zat ik dagen te wachten om de foto te maken. De futen zijn nu zeer alert en zeer wantrouwig vanwege de kwetsbare jongen. Half mei in 2021 is het eindelijk gelukt en heb ik één beeld kunnen maken. 

In het vroege voorjaar van 2021 kocht ik een drone. De foto van de bentillekreek was één van mijn eerste foto's. Toen ik een bericht kreeg dat de batterij bijna leeg was ging het bijna mis, maar dat is een ander verhaal. 

Onlangs eind september 2023 heb ik deze foto genomen met de drone van de Boerekreek en is één van de laatste foto's dat ik genomen heb voor het boek. Deze ochtend zal ik niet snel vergeten, het was als in een sprookje hoe de lucht aan het verkleuren was. 

De coverfoto van het boek is een opname van de Mesurekreek in Sint-Jan-In-Eremo. Met de natuurhistorische werkgroep was ik op stap in het krekengebied op zoek naar bijzondere planten. In de loop van de avond werd het zomerlicht steeds mooier en heb toen de groep verlaten en deze foto gemaakt met natuurlijk nog vele andere foto's. 

Madeliefjes bloeien maar als de zon schijnt en waardoor ze niet te fotograferen zijn in ochtend - of avondlicht. Met de 180 mm macro in de hand en met een laag standpunt heb ik ondanks het felle zonlicht toch een foto kunnen nemen dat ok was om in het boek te worden opgenomen. 

Steven De Dapper ( grafisch vormgever en uitgeverij ) Gaea Ryselaere ( eindredactie) en mezelf als natuurfotograaf zijn het kernteam van het boek. Met dank aan nog vele andere mensen die ook meegewerkt hebben aan het boek door het schrijven van teksten enz. 

Het boek is te koop in de Standaard boekhandel in Eeklo en Maldgem in Assenede en Ertvelde in de school- en Kantoorvakhandel Van Herck en in de Proxy delhaize in Bentille. Je kan ook steeds een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Meer foto's kan je zien op mijn instagram pagina  https://www.instagram.com/ludogoossensnatuurfotos/

lg bruinekiekDSC 0538 - kopie kopiërenblog

lg smientenopvliegendDSC 3492.jpglr kopiëren 2blog

 lg blauwereigerDSC 9798 kopiëren 2blog

lg fuutmetkuikenDSC 6039 kopiëren

lg bentillekreekDJI 0371 kopiëren

lg boerekreekDJI 0471 kopiëren 2

lg boerekreekmesureDSC 6185 kopiëren

103lg madDSC 1767 kopiërenblog

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen