• image
  • image
  • image

Kaspische toornslangen

Onlangs op 16 juli was het Wereld Slangendag ( World Snake Day ) omdat slangen meer respect en begrip verdienen. Deze diersoort is niet meteen de meest populaire, maar ze zijn natuurlijk belangrijk in de ecologische keten. 

In juni was ik getuige van een bijzonder moment met in de hoofdrol 2 kaspische toornslangen. Ik werd opgebeld door een bevriend Belgisch koppel met de melding dat er 2 slangen aan het paren waren in de tuin. Ik liet alles meteen vallen en in volle vaart reed ik naar het vakantiehuis van het Belgisch koppel. Aangekomen zag ik direct de 2 slangen in een soort gevecht. De slangen waren zeker 2 meter lang. Regelmatig richten de slangen zich op soms wel een meter hoog en de ene slang probeerde dan de andere slang neer te drukken. Ook beten ze regelmatig elkaar. Dit spektakel duurde wel 2 uur. 

Dit was een unieke situatie om dit gedrag te fotograferen, de slangen hadden trouwens helemaal geen oog voor mij en zo kon ik gemakkelijik de dieren fotograferen zonder ze te storen.

Na contact met een herpetoloog was het duidelijk dat dit geen paring was maar een territoriumgevecht tussen 2 mannetjes. 

De kaspische toornslang of pijlslang komt voor op het Balkan Schiereiland . Het vrouwtje legt meestal tussen de 6 en 17 eieren in juni. De jonge slangen sluipen in augustus uit het ei en zijn ongeveer 20 cm lang.  De kaspische toornslang voedt zich vooral met muizen en ratten, vogels en andere reptielen. De slang is niet giftig. 

 

lg kaspischepijlslangDSC 8089 kopiëren 2lr kopiërenlr

lg kaspischetoornslangDSC 6820 kopie 2lr

lg kaspischetoornslangDSC 7882 kopie 2lr

lg kaspischetoornslangDSC 7455 kopiëren kopielr

lg kaspischetootrnslangDSC 6790 kopiëren 2lr

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen