• image
  • image
  • image

Gieren in Vlaanderen en Nederland

Dit is eigenlijk een speciale editie in mijn blog naar aanleiding van de Vale Gieren die in Vlaanderen en Nederland op dit ogenblik gesignaleerd worden.

Gisterenavond werden een aantal Vale Gieren gezien in de omgeving van Ursel. Ze brachten de nacht door in de boomtoppen van de Keigatbossen.

In het ganse land werden gisteren meer dan 100 gieren waargenomen. Rond deze tijd verplaatsen ze zich naar Nederland en de eerste vogels werden een twee uur geleden gezien in Terneuzen.

Het mag misschien een topdag zijn voor een aantal vogelijkers maar deze situatie is een teken aan de wand. De Vale Gier is in nood !

Door de veranderende voedselsituatie in Spanje, reeds een aantal jaren, is er een nijpend voedseltekort. Het dode vee werd ergens buiten het dorp in het veld gedeponeerd en dit waren de voedselplaatsen. Die plaatsen werden een aantal jaren geleden gesloten waardoor de gieren beginnen te zwerven op zoek naar voedsel.

De onderstaande foto's zijn genomen in Spanje en in Bulgarije.

 

Vale gieren in vlucht boven het Spaanse landschap.

Spanje is het land bij uitstek in Europa voor roofvogels en in het bijzonder voor de Vale Gieren.

 

lg vale20gieren20in20vlucht20boven20spaans20landschap

 

 

De bekende gierenrots van Monfrague aan de oevers van de Taag in Estremadura.

 

lg 20gierentrots20aan20oever20van20de20taag20te20Monfrague

 

 

Een Vale Gier komt aangevlogen op de voederplaats. Een 100-tal gieren vind je nog op de grens tussen Bulgarije en Griekenland in het Rhodopi-gebergte.

Hier worden de karkassen nog gedeponeerd in het open veld, mede dankzij de grote inzet van Hristo, "de gierenman in Bulgarije".

 

lg aanvliegende20vale20gier

 

 

Een jonge vogel komt even proeven van het paard dat daar al reeds enige dagen ligt in een temperatuur die oploopt naar 40 graden overdag.

Hier heb ik drie dagen in de hut verbleven inclusief slapen, om de beelden te nemen van de gieren op het karkas.

Het geduld werd hier op de proef gesteld door de geur die soms ondraaglijk was.

 

lg vale20gier20op20karkas20van20paard

 

lg vale20gier20op20karkas20van20paar

 

 

 

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen