• image
  • image
  • image

Bruine kikkers in actie

In de eerste helft van maart moet het gebeuren voor de Bruine kikkers, na de winterslaap trekken ze nu naar het water om er te paren en de kikkerdril af te zetten.

Vele mensen kennen dit nog van vroeger wanneer in elke sloot wel ergens kikkerdril te zien was. Maar in de jaren zeventig en tachtig is het volledig fout gelopen met onze waterkwaliteit, bijgevolg vond je geen kikkerdril meer in een sloot ergens dichtbij het dorp.

Door de verbeterde waterkwaliteit is er herstel, maar vooral in de natuurgebieden. Het is niet alleen de waterkwaliteit dat belangrijk is ( elk jaar vertoeven ze immers maar enkele weken in het water) maar ook de gebieden waar ze voedsel zoeken. Ze voeden zich met insecten en die kan men vooral vinden in niet bemeste graslanden die als hooiland beheerd worden. Ook die stukjes graslanden zijn verdwenen, behalve in de natuurgebieden.

Natuur wordt steeds schaarser op het platteland en is vooral een zaak geworden van natuurgebieden. Ook in het Meetjesland waar politici een kanaal willen verbreden en een ring rond Eeklo willen leggen. Ook hier is het begrip "duurzaamheid" zoek. Terwijl er wel charters worden getekend dat het platteland in zijn huidige vorm moet behouden blijven in het Meetjesland. Het is niet te verwonderen dat 6 op de 10 mensen het vertrouwen kwijt zijn in de politiek.

Deze Bruine kikkers zijn gefotografeerd in het Drongengoed. Tijdens de mooie lentedagen van vorige week waren de kikkers zeer actief. Honderden kikkers waren druk in de weer met het bevruchten en eieren leggen.

 

lg bruinekikkersparendclose2 DSC4577

 

lg bruinekikkertsdrildro2 DSC4769

 

lg bruinekikkerspoeldrogroho2 DSC5097

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen