• image
  • image
  • image

Nieuw leven

In het Drongengoedbos heb ik het geluk gehad om jonge vosjes te observeren en te fotograferen. Jaren terug heb ik nog vossen gefotografeerd in Polen maar het was nu de eerste keer dat ik in eigen streek vosjes heb kunnen fotograferen.

Een twintigtal meters van de burcht lag een omgevallen boom waar ze regelmatig kwamen om te ravotten. Dit was een ideale plaats om de vosjes te fotograferen, op de bosbodem waren ze bijna niet waar te nemen vanwege de varens.

Zelfs bij felle zon kwam er toch weinig licht doorheen het bladerdek, waardoor ik genoodzaakt was om op zeer trage sluitertijden te werken ook al was het maar 19u 's avonds. Met iso - waarde 500 had ik nog maar 1/30 sec sluitertijd. Hierdoor kon ik enkel maar de vosjes fotograferen wanneer ze echt stil stonden. Op lage sluitertijden kan je ook altijd proberen dieren in actie fotograferen door het objectief de beweging van het dier te laten volgen maar hier was dat niet mogelijk. Om zeker geen bewegingsonscherpte te hebben heb ik gebruik gemaakt van een draadontspanner en ook heb ik de spiegel van de camera op voorhand opgeklapt want door de klap van de spiegel kan er ook een trilling ontstaan. Op die manier is het me dan toch gelukt om enkele scherpe opnames te maken.

Vossen zijn prachtige dieren en zijn een zegen voor het ecologisch evenwicht. Het zijn opportunisten, ze leven zowel op het platteland als in de stad. Spijtig genoeg komen ze steeds op een negatieve manier in de media, meestal wanneer ze ergens een aantal kippen buit gemaakt hebben in een kwekerij. Doordat hij van jaren weggeweest te zijn, is teruggekomen zijn wij mensen het nog niet gewoon om rekening te houden met de aanwezigheid van de vos. 

We mogen ons gelukkig prijzen dat een predator als de vos de weg heeft teruggevonden naar Vlaanderen want ze zijn immers lief, mooi en slim, en vooral hoe groter de diversiteit hoe stabieler de ecologische keten.

Op het Natuurfotografie festival van de Bond Verantwoorde Natuurfotografie ( BVNF), november 2008,  herinner ik mij nog het aangrijpend en indrukwekkend betoog van Fabrice Cahez (Franse natuurfotograaf) over de vos. Gedurende drie jaar heeft hij het leven van de vos gevolgd in zijn streek de Vogezen. Zijn ervaringen en foto's zijn gebundeld in een prachtig boek " Terre de Renard" . zie www.fabricecahez.com 

 

lg drovosje2 DSC8450

 

lg drojongevosjestwee2 DSC8481

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen