• image
  • image
  • image

Kerstvalk

Tijdens de winterprik van de voorbije dagen kwam er dagelijks een Torenvalk in mijn tuin. Dit was niet toevallig want dagelijks lag er een stukje vlees klaar voor haar. De Torenvalk kwam meestal in zeilvlucht aangevlogen net alsof ze een echte prooi had verschalkt. Ik heb ze ook enkele malen zien bidden vooraleer ze zich op haar prooi stortte.

Maar wanneer er een Buizerd in de omgeving zat, durfde ze haar prooi niet te naderen (stukje vlees). Ze zat toen steeds opgewonden te kwetteren, dit kon soms wel een half uur duren. Eksters daarentegen ging ze wel te lijf, door middel van duikvluchten probeerde ze de Eksters te verjagen maar dit lukte meestal niet.

Voor deze Valk is het haar eerste kerst, het is een jong wijfje. Jong, omdat ze onderaan zeer gestreept is. Een wijfje, omdat bij een mannetje de kop reeds iets grijzer zou zijn.

Iedereen heeft zeker al Torenvalken gezien, zeer regelmatig hangen ze klapwiekend (bidden) boven wegbermen om muizen op te sporen. Finse onderzoekers hebben een sterk vermoeden dat Torenvalken de Muizen opsporen aan de hand van hun urinespoor. De urine weerkaatst ulraviolet licht, en dit licht is zichtbaar voor Torenvalken.

 

lg torenvalksneeuwtuin DSC7335

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen