• image
  • image
  • image

Bergen in Polen

Een zicht op het Poolse Tatra-gebergte. Deze kleine bergketen is gesitueerd in het zuiden van Polen op de grens met Slovakije.

Het grootste deel van het Tatra-gebergte ligt op Slovaaks grondgebied. De hoogste top in Polen is de Rysy met 2499 m.

In de meeste valleien leven Bruine Beren, een ontmoeting met een beer is eerder een uitzondering, maar sporen kan je regelmatig zien, als pootafdrukken en  uitwerpselen. Jaren terug heb ik het geluk gehad om toch eens een Bruine Beer te zien. We bleven in een berghut slapen, en plots tijdens de schemering was er een jonge Beer die de vuilnisemmers kwam inspecteren.

Zakopane is een klein stadje aan de voet van de bergen. Van hieruit starten de meeste bergwandelingen en is op die manier de perfecte uitvalsbasis. Het is een gekend ski-oord voor de Polen maar Zakopane is ook een kunstenaarsdorp.

De meeste huizen zijn in hout gebouwd, ik had het geluk om in een prachtig houten huis te verblijven, met op de benedenverdieping een galerij. Dit huis was authentiek en had duidelijk een ziel, een pensjonat muzealny in het Pools.

Door de overvloedige regenval van de laatste dagen, hadden de bergrivieren het hard te verduren, de kolkende watermassa kwam nu met grote kracht naar beneden.

 

lg kasprowywierchpano5lr

 

lg riviertatrawateroversteenlrDSC 4289

 

lg tatratypischhuiszakopane DSC1970

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen