• image
  • image
  • image

Het Wilde Oosten

Gedurende de maand september was ik drie weken in Polen. Ik heb wat rondgezworven in het zuiden en het oosten. Polen is één van mijn favoriete bestemmingen. De eerste keer was ik er in de zomer van 1990, de muur tussen Oost en West was juist gevallen. Het is nu ongeveer mijn veertigste keer dat ik er was.

Ik herinner me nog de eerste indrukken toen ik pas de voormalige grens gepasseerd was tussen Oost en West. Ik kwam in een totaal andere wereld terecht, ik keek mijn ogen uit. Ik herinner me nog de wegen vol van trabants. De winkels zagen eruit als kleine gevangenissen, in beton opgetrokken grijze gebouwtjes met ijzeren tralies voor de vensters. Ook binnenin waren de winkels kaal, de ijzeren rekken met bijna geen voedingswaren, vielen op. Ik heb nog in de rij gestaan om diesel te tanken, toen 8 BEF voor een liter. Het was ook raadzaam om regelmatig te tanken want veel tankstations waren er toen nog niet.

Zeker in Oost-Polen vielen de houten huisjes op met de strooien daken en met een waterput. Rond de kleine boerderijen liepen meestal kippen, witte ganzen, enkele koeien ( aan een ketting, want dikwijls was er geen afsluiting rond de weiden ). Ooit heb ik nog een Havik gezien die als het ware aan het paardrijden was op een grote witte haan. Terwijl de haan verder liep was de havik zijn prooi aan het pluimen tot de haan erbij neerviel. 

Het was alsof ik uit de tele-tijdmachine stapte van Professor Barabas. Ik was er niet alleen om te zien hoe de mensen daar geleefd hebben onder het communistisch regime maar vooral om de rijke natuur te ontdekken. Polen is immers het land van de grote zoogdieren. Dieren die tot de verbeelding spreken als Europese Bizon, Wolf, Bruine Beer, Eland en Lynx komen nog steeds voor in Polen.  Polen betekent in het Slavisch “Vlak Land", en behoort tot de Europese laagvlakte waartoe ook Vlaanderen behoort. In die zin krijg je enig idee hoe het hier vroeger moet geweest zijn, tot de 16 eeuw liepen bijv. nog wolven rond in het Meetjesland.

Niet alleen de natuur is er indrukwekkend maar ook de gastvrijheid van de mensen.

Deze foto's zijn genomen in de Woudkarpaten ( Bieszczady). Dit is het uiterst zuidoostelijke punt van Polen, grenzend aan de Oekraïne en Slovakije. Het is een zeer dun bevolkt gebied, 5-10 inwoners per km2 en tevens het meest wilde gebied van Polen. Wolf, Bruine Beer, Lynx, Europese Bizon kan je hier ontmoeten. De hoogste top is de Tarnica, 1346 m. Voor 80%  bestaat dit gebied uit bos waarin vooral beukenbomen.

In het zuidoosten van Polen woonden vroeger, Polen, Oekraïners en Joden. De meeste Joden zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Oekraïners zijn na de oorlog geïmigreerd of bij de beruchte "Actie-Wisla" in 1947 naar westelijke gebieden overgebracht. De dorpen waar ze vroeger gewoond hebben zijn nu nog te herkennen aan de open plaatsen met fruitbomen in het bos. Dit zijn nu interessante gebieden voor vele diersoorten. Voor de herten en de beren is het gevallen fruit een lekkernij. Tworylne was vroeger één van de belangrijkste dorpen in Bieszczady.

Landschap genomen vanuit "Kamien Dwernik"

lg bieszkamiendwerknikDSC 8207

 

lg bieszlijenensfeerpano1DSC 8193

 

Deze Bizons zijn gefotografeerd aan de rand van het Oerbos of Bialowieza. Dit is als het ware een openluchtmuseum. Het bos is een relict van het gematigd loofwoud dat Europa bedekte na de laatste ijstijd. De bomen zijn hier soms 45 m hoog. De Europese Bizon of wisent is het symbool van het Nationaal Park. Dziekuje za Dariusz Wiacek. www.orlik-wiacek.pl

 

lg bialobizonDSC 9141

 

Het Tatra-gebergte is gesitueerd helemaal in het zuiden van Polen op een 120 km van Krakau. Het is een Alpien gebergte met toppen van boven de 3000 m en behoort tot de Karpaten.

 

lg tatradolinapieciustawDSC 9964

 

lg tatradolpieciuspiegelbeeldbergmeerDSC 9888

 

lg tatralijsterbesroodDSC 0117

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen