• image
  • image
  • image

Kiekendieven in Afrika

Onlangs was ik in Senegal (West-Afrika) op zoek naar overwinterende bruine kiekendieven. Naar aanleiding van het onderzoek over de bruine kiekendief door INBO, Instituut voor Natuur - en Bosonderzoek, werd in de lente van 2013 een mannetje van een gps voorzien. Zie blogbijdrage http://www.ludogoossens.be/index.php/145-in-het-zog-van-de-bruine-kiekendief. Deze vogel overwinterde in Senegal en dit was de aanleiding om de vogels ook in Afrika te fotograferen. 

Typisch voor kiekendieven zijn de gezamenlijke slaapplaatsen tijdens de winter. In Khelcom, een gebied in Centraal Senegal, was ik getuige van een slaapplaats van meer dan 1000 vogels. Het waren vooral grauwe kiekendieven met een kleine populatie bruine kiekendieven. Enkele jaren geleden hebben onderzoekers een slaapplaats van wel 4000 vogels kunnen observeren. 

Ondanks het hoge aantal vogels was het toch niet zo gemakkelijk om ze degelijk te fotograferen. Ze sliepen immers niet elke avond op dezelfde plaats en de meeste kwamen aangevlogen na zonsondergang. Elke avond zat ik verschanst op de savanne de vogels op te wachten. Het was zeer indrukwekkend om zo een leger kiekendieven samen te zien. 

Khelcom is een zeer open gebied met af en toe een baobab en enkele struikjes. Deze savanne is 25 jaar geleden ontstaan toen de plaatselijke religieuze leiders vele bomen hebben gekapt. Het was de bedoeling om een deel van het gebied in cultuur te brengen maar dit was geen succes. Jaarlijks worden bovendien grote delen van de savanne afgebrand. 

Ondanks het grote aantal is de toekomst voor de kiekendief in deze overwinteringsgebieden niet zo rooskleurig. De geleidelijke verdroging van de Sahel heeft negatieve gevolgen voor de voedselsituatie van zowel grauwe als bruine kiekendieven. De grauwe kiekendieven jagen vooral op sprinkhanen en de bruine kiekendieven op grotere prooien als muizen, ratten, vogels .... in de nattere gebieden. 

In het droogseizoen is water van onschatbare waarde, van heinde en ver kwam het vee dagelijks drinken bij een plas dicht bij mijn verblijf. Tussendoor kwamen ook vele vogels drinken en baden als de bruinruggoudmussen, purperglansspreeuwen en groene langstaartglansspreeuwen. 

Graag wil ik Albert, de plaatselijke ornitholoog, danken voor zijn hulp in het zoeken naar de slaapplaatsen.

lg grauwekiekmetzonDSC 4459

grauwe kiekendief 

lg brkiekeDSC 2283

bruine kiekendief

lg grauwekiekenslaapplaatsDSC 3849

Kiekendieven verzamelen boven slaapplaats te Senegal.

 

lg baobabnachtDSC 2347

Een baobab met de brandende savanne.

 

lg wevervogelsDSC 2585

Badende bruinruggoudmussen.

 

lg glansspreeuwezelDSC 2416

Purperglansspreeuw 

lg glansspreeuwenDSC 1930

groene langstaartglansspreeuwen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen