• image
  • image
  • image

Jonge vogels.

 

Het is hen gelukt, het koppel bruine kiekendieven hebben met succes drie jongen grootgebracht. In mijn blogbijdrage van april kon je zien hoe het koppel nest aan het maken was. 

Op drie juli zijn de jongen geringd en voorzien van vleugelkleurmerken door een erkend ringer van het KBIN, dit in functie van het onderzoek op de bruine kiekiendief waar ik reeds in vroegere berichten over geschreven heb (http://www.ludogoossens.be/index.php/111-bruine-kiekendief , http://www.ludogoossens.be/index.php/124-sentse-globetrotters ). Van de drie jongen zijn er twee geringd en voorzien van vleugelkleurmerken, de oudste was reeds gaan vliegen en zat verscholen op een andere plaats in het riet. Het kiekendiefwijfje begint te broeden vanaf het eerste ei, dit verklaart het leeftijdsverschil tussen de jonge vogels. In functie van het onderzoek worden de jonge vogels niet alleen gewogen maar ook de lengte van de nagels en vleugels worden gemeten; de lengte van de nagels bepaalt  het geslacht en de lengte van de vleugels geeft de leeftijd weer. Het oudste jong was nu 34 dagen oud, en als men weet dat het wijfje 32 dagen broedt, werd het eerste ei op 28 april gelegd.

De jonge vogels hebben een prachtig chocoladebruin verenkleed met oranje kruin en met witte vleugelranden. De eerste vluchten zijn wat onhandig, ze vliegen enkele meters en laten zich in het riet vallen, maar al vlug maken ze sierlijke zeilvluchten boven het rietveld. Het mannetje komt af en toe met prooi maar legt de prooi nu niet altijd meer op de nestplaats, maar maakt soms een rondje boven het nest en vliegt enkele honderden meters verder. Op die manier probeert hij de jonge vogels te motiveren om te vliegen. Twee weken later gaan de jonge vogels zelf op jacht, zo was ik getuige van een jonge vogel die met succes een muis had geslagen. Dit was dus het eerste geslaagde broedsel van het wijfje met de fuchsia wingtags en hopelijk zullen er nog vele volgen.

 

Jonge vogel zweeft boven het rietveld.

lg kiekDSC 9448

 

Dit zijn de eerste vluchten van de jongste vogel.

 

lg kiekDSC 9394

 

Jonge bruine kiekendief in tegenlicht.

 

lg kiekDSC 9496

 

Jonge bruine kiekendief met muis.

lg kiekmetmuisDSC 0143-copy

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen