• image
  • image
  • image

Meetjeslandkalender 2020

De vierde editie van de Meetjeslandkalender is terug een feit. Veertien foto's van zoogdieren illustreren de kalender. De bedoeling van de kalender is de Meetjeslandse natuur promoten en ondersteunen, per kalender gaat er 5 euro naar de Meetjeslandse natuur. 

De foto's zijn allen in het Meetjesland genomen, vooral in de polders en in de bossen. 

Aan het fotoproject met de hermelijn in het Provinciaal domein het Leen heb ik mooie herinneringen. De foto van de hermelijn met een ei van een wilde eend was genomen de tweede dag van de 36 dagen dat ik in totaal bij de hermelijn heb doorgebracht. 

De jonge vosjes zijn genomen in het Drongengoedbos, de burcht zat gewoon in de bosbodem tussen de varens. Op een 20-tal meter van de burcht lag er een omgevallen boom waarbij het wortelgestel boven de varens uit kwam. Aan de sporen te zien kwamen de vosjes regelmatig op die stronk spelen. Met natuurlijke materialen heb ik een schuilhut gemaakt of toch iets om me te kunnen verschansen zodat de vosjes mij niet konden opmerken maar het mocht ook niet opvallen voor de wandelaars en fietsers van het Drongengoed. Vossen zijn dikwijls een niet graag geziene gast en ik wou de dieren zeker niet verraden.  Ik heb de foto genomen tijdens de avonduren. Er was weinig licht en had maar een sluitertijd van 1/25 sec. Door de klik van het fototoestel keken ze mijn richting uit, op die manier kon ik ze makkelijk scherp fotograferen door direct een tweede keer te fotograferen. 

De parende reeën heb ik kunnen fotograferen in een natuurgebied van Natuurpunt aan de Boerekreek. Ik was toen jonge bruine kiekendieven aan het fotograferen. De achterzijde van de schuilhut keek uit op een hooiveld waar toen de reeën zeer actief waren. De bronsttijd van de ree valt eind juli tot begin augustus. Inmiddels waren de jonge bruine kiekendieven uitgevlogen en concentreerde ik mij op de bronst van de reeën. Dagelijks was ik om 5u in de ochtend op post om de bronst van de ree te fotograferen. Gelukkig was ik, toen ik getuige was van de paring en deze tevens kon fotograferen in het eerste licht. Aan de Boerekreek is het blijkbaar een vruchtbare grond. 

De kalender is te koop aan 10 €. Op de webite van Natuurpunt en Partners staan de verkooppunten vermeld. Natuurlijk kan je ook steeds bij mij terecht voor een kalender, mijn mail adres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

7lg reeDSC 0326julilrrrr

Parende reeën

6lg hermelijn DSC2282junilrrr

Hermelijn met een ei van een wilde eend. 

5lg vos DSC8481meilrrr

Jonge vosjes.

Kreek te Watervliet

Een foto van de Wolfskreek te Watervliet prijkt aan de wand in Bistro "Bono" te Watervliet. 

De kreek is een restant van de oude havengeul die Watervliet verbond met de Westerschelde. De foto is ook terug te vinden in het historisch boek over Sint-Laureins "Grenzeloos Sint-Laureins" met teksten van historica Carine Goossens en archeoloog Sam De Decker. 

Bistro Bono is gelegen op de hoek van de Molenstraat en de Veldstraat in Watervliet.

lg cafebonoDSC 4494lrlr

Ringslangen

Bulgarije is een land met een rijke natuur. Vorig jaar ergens in april heb ik een fotohut gebouwd met een poel van 12 meter lang en 4 meter breed in de omgeving van mijn vakantiehuis Probuda te Bulgarije. zie www.vakantiehuisbulgarije.be

Het viel me op hoe vlug die poel gekoloniseerd werd door bijvoorbeeld boomkikkers. Enkele dagen nadat het water in de poel stond waren reeds de eerste boomkikkers aanwezig. De groene kikkers kwamen iets later en ook de predatoren van deze amfibieën konden natuurlijk niet achter blijven. In april werd de poel gevuld met water en in mei werden de eerste ringslangen geobserveerd. Op een gegeven moment werden zelfs vroeg in de ochtend 5 ringslangen waargenomen in de poel. 

Vanaf april tot diep in het najaar waren steeds ringslangen in de poel aanwezig. De ringslang is een niet-giftige slang die vooral in moerasgebieden thuis is. De slang leeft vooral van kikkers. Het wijfje legt tijdens de zomer soms wel 40 eieren. Afhankelijk van de temperatuur komen de jonge slangen na 5 tot 10 weken uit het ei. In de nazomer treft met regelmatig jonge slangen aan die zich voeden met slakken, regenwormen ...

De fotohut is een ideale plaats om de slangen te observeren en ook te fotograferen.

lg ringslangDSC 1190 - kopielr

 

 

landschapsreis in de bergen van Bulgarije.

Samen met Rado, een getalenteerd landschapsfotograaf zie www.gowherebulgaria.be  heb ik een eerste landschapsreis georganiseerd in de bergen van Bulgarije. 

Onder een blauwe hemel verbleven we de eerste dagen in het Rila gebergte in de omgeving van de 7-merenvallei. We maakten een fikse wandeling in het hooggebergte, het hoogste punt was ongeveer 2700 m van waaruit we een prachtig zicht hadden op de 7 meren.

Onze tweede verblijfplaats was Villa Fauna in de omgeving van de Kresna kloof. Dit gebied herbergt de grootste biodiversiteit van Bulgarije maar wordt bedreigd door de aanleg van een nieuwe autosnelwag richting Griekenland. Hier konden we genieten van vale gieren en raven. Met Nasko als gids maakten we een prachtige wandeling, hij vertelde in geuren in kleuren over gieren, wolven en natuurbescherming in Bulgarije. 

De laatste dagen verbleven we in Melnik waar we de majestueuze zandpyramides hebben bezocht. Het was inmiddels beginnen regenen maar dit kon de pret niet bederven, hier hebben ze immers de beste wijn van Bulgarije. 

Met dank aan de fijne groep.

lg raafDSC 3779lr

Raaf in de omgeving van de Kresna kloof.

lg kresnakloofDSC 3465

Onze verblijfplaats, Villa Fauna in de omgeving van de Kresna kloof. 

lg kresnakloofDSC 3587lr

Landschap in de omgeving van de Kresna-kloof. 

lg rivierkresnakloofplatanenDSC 4001lr

Rivier met prachtige platanen in de Kresna-kloof.

lg rilaDSC 3155lr

Op stap in het Rila-gebergte.

lg panoramapirinlr

Het Pirin-gebergte.

Jakhals in Bulgarije.

 De jakhalzen in de omgeving van mijn vakantiehuis Probuda zijn zeer algemeen. Ze verraden elke avond hun aanwezigheid door het typische gehuil. Door het huilen houden de dieren van een groep contact met elkaar. Ze jagen of beter ze azen immers steeds alleen. Met azen wordt bedoeld dat jakhalzen eerder op zoek gaan naar voedsel als fruit of dode dieren of andere kleine prooien of vis . Afhankelijk van het seizoen zal hun dieet sterk verschillen.

Ze leven in familiegroepjes, aan het hoofd staat het monogame paar, met pups van het huidige jaar en met enkele jonge dieren van het vorige jaar. Hun ideale leefgebied is een mozaïek van open veld en dichte vegetatie. In de vroege lente is het paartijd en in de zomer worden de jongen geboren. Er zijn 3 soorten jakhalzen, de goudjakhals, de zadeljakhals en de gestreepte jakhals. De laatste 2 leven in Afrika en de goudjakhals zijn leefgebied strekt zich uit van Zuidoost-Europa tot Zuid-Azië. De goudjakhals is zich recentelijk aan het uitbreiden naar West-Europa. Op de Veluwe in Nederland is reeds een jakhals waargenomen. 

Deze foto is genomen vanuit de fotohut met poel nabij het vakantiehuis Probuda. De zomer was zeer warm en zeer droog, het heeft nu in 2,5 maand nog niks geregend in het oosten van Bulgarije. Het was het ideale moment om ook in de schemering post te vatten in de hut, hopend dat dieren komen drinken.

De jakhals was reeds in de lente gezien nabij de poel en zelfs ook gefotografeerd door gasten. 

De zon was verdwenen achter de heuvels, merels en gaaien kwamen nu nog drinken. Op een gegeven moment hoorde ik iets gestaag bewegen in het droge gras. Ik kon niks zien maar het geluid bleef maar aanhouden.De camera was gemonteerd op de  600 mm en heb toen beslist om  de camera op de 80-400 mm te plaatsen. De 600 mm is zeer geschikt voor allerlei zangvogels die komen drinken en baden maar voor grotere dieren is de afstand te kort. Met spanning keek ik voortdurend in het rond, ik hoopte natuurlijk stiekem op een jakhals maar het kon bijvoorbeeld ook een ree zijn. En ja plots zag ik op het einde van de poel de grijze rug van de jakhals. Voorzichtig heb ik enkele opnames kunnen maken. Ondanks de camera op stil stond en maar 3 opnames gemaakt te hebben had de jakhals toch het geluid opgemerkt en ging er stilletjes van door. 

De volgende avond was ik terug in de fotohut hopend op de jakhalzen. Het werd een super avond. Terug omstreeks hetzelfde uur verscheen nu niet 1 jonge jakhals maar 5. Dit was duidelijk een nest van 5 jonge jakhalzen die nog steeds samen op pad gaan. De eerste kwam drinken, voorzichtig legde hij zich plat op de rand van de poel. Terwijl hij dronk bleef de jakhals zeer alert. Af en toe maakte ik voorzichtig een foto. Daarna volgden de anderen en ik wist niet wat ik zag, op een gegeven moment waten er 5 jonge jakhalzen te zien. Dit was toch wel topnatuurbeleving. 

 

 

 

lg jakhalsDSC 2197lr 

lg  jakahazenDSC 2210lr

lg jakhalsDSC 2201lr

lg jakhalsDSC 2182lr

lg jakhalsDSC 2179lr